Postovani, Ja zivim s muzem u Inostranstvu a kupili smo kucu relativno novijeg datuma (zavrsena oko 19XX god.)u mestu gde sam rodjena kako bi smo imali gde da se vratimo nakon sticanja penzije. Na zalost nas komšija iz susednog dvorišta ima kucu čiji nas zid deli odnosno medji ili granici nase i njegove parcele. Radi se o staroj kuci ciji se krov delimicno srusio usred nepogoda. On je na tom zidu, gde je ranije postojao samo jedan prozor ugradjen po propisu otvorio jos tri takva prozora vecih dimenzija za razliku od postojeceg.Takodje na prednjem i zadnjem delu objekta o kome je rec ugradio je jos dva otvora te na taj način poseduje absolutnu kontrolu naseg privatnog zivota cime je ugrozena nasa privatnost i ostala prava. Razmak izmedju kuca je 2 m i 20 cm. Posedujemo fotografije kojima mozemo dokumentovati ovu tvrdnju a na osnovu kojih se moze imati uvid u cinjenicno stanje. Ako postoji mogucnost da vam dostavimo fotografije o kojima je rec bilo bi od velikog znacaja. Interesuje nas da li nam mozete pomoci na osnovu ovoga kratkog opisa i gde treba da se obratimo? Hvala

Poštovana,

Iz Vašeg pitanja ne možemo da odredimo koje je mesto gde Vam se nalazi nepokretnost (grad, selo) a od čega zavise pravila za izgradnju objekata. Na ovo nas upućuje Pravilnik o opštim pravilima za parcelaciju, regulaciju i izgradnju (Sl. glasnik RS br. 22/2015). Tako, recimo članovi 40- 48 govore o opštim pravilima za izgradnju za seoske zone, pa je tako međusobna udaljenost novih spratnih seoskih objekata 6,00 m, a prizemnih slobodnostojećih 5,00 m, a za izgrađene seoske objekte koji su međusobno udaljeni manje od 3,00 m ne mogu se na susednim stranama predviđati otvori stambenih prostorija. Članovi 49-52 govore o opštim pravilima za izgradnju u zoni retkih naselja i porodične gradnje, pa je tako međusobna udaljenost novih objekata, osim poluatrijumskih objekata i objekata u neprekinutom nizu 4,00 m, tako što se obezbeđuje udaljenost novog objekta od granice susedne parcele a najmanje dozvoljeno rastojanje novog objekta i linije susedne građevinske parcele, kojom se u skladu s odredbom stava 1. ovog člana, obezbeđuje međusobna udaljenost objekata, je za:

1) slobodnostojeće objekte na delu bočnog dvorišta severne orijentacije – 1,50 m;

2) slobodnostojeće objekte na delu bočnog dvorišta južne orijentacije – 2,50 m;

3) dvojne objekte i objekte u prekinutom nizu na bočnom delu dvorišta – 4,00 m;

4) prvi ili poslednji objekat u neprekinutom nizu – 1,50 m

a za izgrađene objekte čija međusobna udaljenost iznosi manje od 3,00 m, u slučaju rekonstrukcije ne mogu se na susednim stranama predviđati naspramni otvori stambenih prostorija.

U svakom slučaju, najbolje bi bilo da se obratite građevinskoj inspekciji opštine na čijoj teritoriji se nalazi Vaša nepokretnost, kako bi se utvrdilo poseduje li komšija potrebne dozvole za urađeno, te u skladu sa činjenicama eventualno pokrenete parnicu tužbom zbog uznemiravanja svojine.