Oduzimanje vozačke dozvole (53 KZ)

Jedna od kazni koju predvidja krivicno zakonodavstvo, a koja posetioce ovoga sajte moze prilicno zanimati je oduzimanje vozacke dozvole. Ova kazna se moze izreci uciniocu kr.dela u vezi sa cijim izvrsenjem ili pripremanjem korisceno motorno vozilo. Sta u praksi znaci “ u vezi sa izvrsenjem ili pripermanjem krivicnog dela” nije najjasnije precizirano, jer ako nekome nanesemo teske telesne povrede vozilom (297.KZ) nije sporno da ovde ima osnova da se odredi i ova kazna, ali ako se dovezemo automobilom do, recimo, kosilice koju smo zatim ukrali a nakon cega smo se odvezli kolima, opet imamo upotrebu vozila, istina na jedan drugaciji nacim. Sud ce u svakom slucaju proceniti kada ima osnova da se odredi ova kazna, kao sporedna ili glavna.

Prilikom odredjivanja ove kazne sud vam moze oduzeti vozacku dozvolu u period od jedne do tri godne, s tim sto vreme koje je osudjenik proveo u zatvoru ne ulazi u trajanje ove kazne, znaci tek kada izadje iz zatvora pocinje da “istice” vreme na koje je sud oduzeo dozvolu.

Sud moze ovu kaznu izreci (kao sto smo gore naveli) uz kaznu zatvora, ali moze je izreci I uz novcanu kaznu, medjutim , kazna oduzimanje vozacke dozvole moze se izreci I kao glavna kazna za krivicna dela za koje je propisana kazna zatvora do dve godine, odnosno za koja je propisana novcana kazna..

Ukoliko uprkos oduzimanju vozacke dozvole Vi I dalje upravljate svojim vozilom, sud vam izrecenu kaznu oduzimanja vozacke dozvole moze zameniti kaznom zatvora I to tako sto ce jednu godinu oduzimanja dozvole zameniti jednim mesecom zatvorske kazne. Dakle, ako vam je dozvola oduzeta na recimo dve godine, a vi I dalje vozite, pa vas uhvate, sudija ce vam te dve godine zameniti u kaznu zatvora u trajanju od 2 meseca.

User Avatar

Autor teksta: Office

Humanitarna nevladina organizacija PRO BONO za pružanje primarne besplatne pravne edukacije svim građanima Srbije kojima je potrebna i koji su materijalno ugroženi. Pogledajte sve tekstove od Office