Otkrivanje falsifikovanih potpisa

Autor: Predrag Savić, advokat

 

U sudskoj praksi često je neophodno utvrditi autentičnost potpisa ili rukopisa, a ponekad i identifikovati autora. S obzirom na to da je jedan od najčešćih oblika kriminala falsifikovanje, potreba za veštačenjem rukopisa je česta u kriminalističkoj, ali i građanskosudskoj praksi. Ne treba smetnuti sa uma i učestala preteća pisma, koja u poslednje vreme dobijaju brojne javne ličnosti i mogućnost da se kroz veštačenje rukopisa na adresama pošiljke i u samim pismima otkriju počinioci.

Bitna pretpostavka za veštačenje rukopisa i potpisa je obezbeđivanje originala spornih dokumenata i drugih dokaza koji sadrže potpise i rukopis za koje se pretpostavlja da sadrže sva karakteristična obeležja normalnog, neiskrivljenog rukopisa određenog skriptora.

Potpis je namenjen identifikaciji i zato se može obezbediti i na eksperimentalni način, tako što se osumnjičenoj osobi ili skriptoru u čiju autentičnost se sumnja diktira određeni tekst i  zahteva da se potpiše najmanje 20 puta u stojećem i 20 puta u sedećem položaju. Za potrebe vestačenja, ipak, najveći značaj imaju rukopisi i potpisi obezbeđeni na originalnim dokumentima.

Rukopis predstavlja produkt brojnih faktora, počev od onih u procesu učenja pisanja, nivoa obrazovanja, uslova pisanja, do opšte inteligencije i opšteg stanja zdravlja. Naučno je dokazano da čovek na takozvanom nivou grafičke zrelosti oko 20. godine zapostavlja svest o načinu pisanja i ustupa je jednom potpuno automatskom reagovanju prilikom potpisivanja i pisanja. Ova nervno-mišićna (fiziološka) reakcija tako postaje element koji se kroz formu rukopisa održava kao obeležje identiteta.

U veštačenjima rukopisa primenjuju se mnoge različite metode, ali najčešća je grafička, koja podrazumeva kompleksan analitički pristup rukopisu. Veštak prvo pokušava da odgonetne karakter rukopisa, tj. da li je reč o uobičajenom i normalnom rukopisu ili je u pitanju namerno iskrivljen rukopis, imitiranje ili kopiranje tog rukopisa. Najvažniji deo veštačenja je onaj u kome se vrši analiza opštih, a zatim i posebnih karakteristika rukopisa. Kod veštačenja potpisa posebna pažnja se posvećuje toku poteza, njegovoj isprekidanosti, ritmu, pritisku na podlogu, položaju sredstva za pisanje, brzini, početnim i završnim linijama, uglu pisanja… Štampana slova su znatno manje zastupljena u rukopisu, ali kod njih se posebna pažnja posvećuje obliku i veličini, pravcu i vrsti linija, nagibu i razmaku između slova, međusobnim proporcijama.

 U poslovnim knjigama i dokumentima često se falsifikuju brojevi, a naš istaknuti kriminalista prof. dr Živojin Aleksić ističe da se njihova ekspertiza temelji na ispitivanju i upoređivanju sledećih karakteristika: formi, proporciji, rasporedu, brzini, ritmu, pravcu poteza, pritisku, i ostalim delovima rukopisa.

User Avatar

Autor teksta: Office

Humanitarna nevladina organizacija PRO BONO za pružanje primarne besplatne pravne edukacije svim građanima Srbije kojima je potrebna i koji su materijalno ugroženi. Pogledajte sve tekstove od Office