Poštovani, Supruga i ja smo se razveli X god. Od tada ja redovno plaćam alimentaciju X rsd mesečno. U međuvremenu sam osnovao drugu porodicu i imam dvoje dece u toj zajednici. Nezaposlen sam i nalazim se na birou. Međutim, bivša supruga potražuje povećanje alimentacije pa mi recite koliko je realno, s obzirom da izdržavam jos dvoje dece, da dobije povećanje? Hvala

Poštovani,
Na osnovu čl. 160 Porodičnog zakona Republike Srbije (“Sl. glasnik RS”, br. 18/2005 i 72/2011 – dr. zakon 6/2015) utvrđeni su kriterijumi za određivanje i prestanak izdržavanja. Naime, u ovom članu se jasno navodi da se izdržavanje određuje prema potrebama poverioca i mogućnostima dužnika izdržavanja, pri čemu će se voditi računa o minimalnoj sumi izdržavanja. Minimalnu sumu izdržavanja periodično utvrđuje ministarstvo nadležno za porodičnu žaštitu, u skladu sa zakonom, a minimalna suma predstavlja naknadu za hranjenike, odnosno lica na porodičnom smeštaju.

Potrebe poverioca izdržavanja se utvrđuju u skladu sa njegovim godinama, zavise od njegovog zdravlja, imovine, drugih prihoda i svih drugih okolnosti koje su relevantne za određivenje izdržavanja. Mogućnosti dužnika izdržavanja zavise od njegovih prihoda, mogućnosti za zaposlenje i sticanje zarade, njegove imovine, ličnih potreba, obaveze da izdržava druga lica i od drugih okolnosti koji su značajni za utvrđivanje izdržavanja.

Na osnovu prethodno rečenog Vam mogu reći da Vaša bivša supruga može da podnese tužbu za povećanje alimentacije, ali će sud na osnovu svih dokaza i činjenica koji budu izneseni u postupku da utvrdi da li je to moguće. Tačnije, oceniće da li ste u mogućnosti da izdvajate veću sumu novca s obzirom da ste nezaposleni i da izdržavate jos dvoje dece.

Mladi Pro Bono