Poštovani, ljubazno bih Vas zamolila da mi razjasnite pitanje iz oblasti Zakona o zaštiti potrošaca. Kupila sam džemper suprugu bez njegovog prisustva. Veličina mu nije odgovarala i već sutradan smo zajedno otišli da uradimo zamenu. Obzirom da u radnji nisu imali veći broj, a njemu se u radnji nije dopalo ništa za šta bi uradio zamenu, tražili smo povraćaj novca. Dobili smo odgovor da politika firme ne dozvoljava povraćaj sredstava. Objasnili su situaciju time da džemper nema feler. Da li je u ovakvom slučaju zakon na strani trgovca ili potrošača? Da li potrosač ima pravo da vrati robu i traži povraćaj novca u određenom periodu ( u ovom slučaju 24 sata) iako kupljena roba nije oštećena?

Poštovana,

Prema Zakonu o zaštiti potrošača (“Sl. glasnik RS”, br. 62/2014) prodavac odgovara ako je roba nesaobrazna ugovoru, odnosno ako ima neki nedostatak. Član 50. kaže da se pretpostavlja se da je isporučena roba saobrazna ugovoru:

1) ako odgovara opisu koji je dao prodavac i ako ima svojstva robe koju je prodavac pokazao potrošaču kao uzorak ili model;

2) ako ima svojstva potrebna za naročitu upotrebu za koju je potrošač nabavlja, a koja je bila poznata prodavcu ili mu je morala biti poznata u vreme zaključenja ugovora;

3) ako ima svojstva potrebna za redovnu upotrebu robe iste vrste;

4) ako po kvalitetu i funkcionisanju odgovara onome što je uobičajeno kod robe iste vrste i što potrošač može osnovano da očekuje s obzirom na prirodu robe i javna obećanja o posebnim svojstvima robe data od strane prodavca, proizvođača ili njihovih predstavnika, naročito ako je obećanje učinjeno putem oglasa ili na ambalaži robe.

Prema članu 59. nedostatak postoji ako proizvod ne obezbeđuje sigurnost koja se s pravom očekuje s obzirom na sve okolnosti, uključujući oglašavanje, upotrebu proizvoda koja se razumno mogla očekivati i vreme kada je proizvod stavljen u promet.

U slučaju kada se radi o tome da je kupac izvršio pogrešnu procenu, a roba nema nikakve nedostatke prodavac nije dužan da vrati novac, odnosno da zameni robu. On to može, a i ne mora da učini.

 

 

Mladi Pro Bono