Ja sam X iz Kragujevca,imam cerku iz vanbračne zajednice i imam puno starateljstvo nad njom tj imam presudu da sam ja jedini roditelj staratelj dok njen otac moze da je vidja svake druge nedelje po dva sata i uz prisustvo treceg lica.za njenih cetiri ipo godine oca je videla dva puta jer on se ne interesuje za nju niti placa alimentaciju. Zanima me posto sam ja jako bolesna a to sam saznala skoro da li ako ja umrem moja cerka ostaje u kuci gde smo dosad zivele sa mojim roditeljima, ili ja treba dok sam ziva da uradim nesto i sta? Jer ne bih volela da posle moje smrti je uzme otac koga ne poznaje jer ga nije vidjala. Volela bih da ostane sa babom i dedom mojjim roditeljima. Molim vas da mi kazete sta se desava zakonski kad ja umrem, postoji li sansa da ostane da zivi sa mojima ili ja moram da uradim nesto dok sam ziva. Unapred hvala. Nadam se brzom odgovoru.

Poštovana,

Prema našem Porodičnom zakonu (“Sl. glasnik RS”, br. 18/2005, 72/2011 – dr. zakon i 6/2015)  u slučaju smrti roditelja koji je sam vršio roditeljsko pravo, roditeljsko pravo počinje da vrši drugi roditelj. Otuda drugi roditelj ima zakonsko pravo da zahteva da mu osoba kod koje se dete nalazi preda dete na čuvanje i vaspitavanje, što su u ovom slučaju Vaši roditelji.

Ono što možete da preduzmete je da pokrenete posutpak za potpuno lišenje roditeljskog prava detetovog oca, zbog grubog zanemarivanja roditeljskih dužnosti.  Prema članu 81. stav 3 Porodičnog zakona, grubo zanemarivanje deteta postoji: ako je roditelj napustio dete, ako izbegava da izdržava dete ili da održava lične odnose sa detetom sa kojim ne živi ili na neki drugi način grubo zanemaruje dužnosti iz roditeljskog prava. Sudska odluka kojom se tom roditelju oduzima roditeljsko pravo u potpunosti ne utiče na njegovu dužnost da izdržava dete.

Taj postupak se pokreće Tužbom za lišenje roditeljskog prava u osnovnom sudu u mestu gde živite. Ovaj postupak je hitan postupak, pa se prvo ročište zakazuje u roku od godinu dana od dana kada je tužba primljena u sudu. Javnost u ovom postupku je isključena. (član 264, član 266,  član 296 Porodičnog zakona).

Kako je za slučajeve starateljstva, a i lišenja roditeljskog prava najviše kompetentan Centar za socijalni rad, preporučljivo je da se prvo sa njima posavetujete. Ovde je kontakt Centra za socijalni rad u Vašem gradu. https://solidarnost.org.rs

 Više informacija o Vašim pravima možete naći u Porodičnom zakonu Republike Srbije. (“Sl. glasnik RS”, br. 18/2005, 72/2011 – dr. zakon i 6/2015) https://www.paragraf.rs/propisi/porodicni_zakon.html

Mladi Pro Bono