Zdravo, ja sam u braku godinu i po dana, naravno bilo mi je lepo samo na početku braka, od kad suprug i ja nemamo novca svađamo se i počeo je da me maltretira za svaku sitnicu, ja sam mlada i nezaštićena, roditelji ne brinu o meni i ne zanima ih moje životno stanje, nemam nikog, imam samo srednju školu trogodišnju završenu, moj suprug ima auto, 2 placa i privatnu građevinsku firmu sve je na njega, ja nemam apsolutno ništa na sebe ako se razvedemo ostajem na ulici, zanima me ako pokrenem posupak za razvod hoće li sud nesto dati meni ili odrediti nešto da mi on plati, ili će samo da nas razvede i ostaću sama i nezaštićena bez ičega?

Poštovana,

Prilikom razvoda dolazi do podele imovine. Međutim, Porodični zakon (“Sl. glasnik RS”, br. 18/2005 i 72/2011 – dr. zakon) poznaje zajedničku i posebnu imovinu supružnika. Članom 168. Zakona posebna imovina je definisana kao ona imovina koju je supružnik stekao pre braka ili ona koju je stekao u toku braka deobom zajedničke imovine, odnosno nasleđem, poklonom ili drugim pravnim poslom kojim se pribavljaju isključivo prava. Zajednička imovina je u smislu člana 171. je ona imovina koju su supružnici stekli radom u toku trajanja braka. 

Prilikom razvoda deli se samo zajednička imovina. Pod deobom zajedničke imovine podrazumeva se utvrđivanje suvlasničkog udela supružnika u zajedničkoj imovini. Pretpostavlja se da su suvlasnički udeli jednaki. Imovina se može podeliti sporazumno, a ako se supružnici ne sporazumeju deoba se vrši sudskim putem. Dakle, ako ste nešto od navedene imovine stekli zajedno u toku braka doći će do podele, ako niste sve ostaje Vašem suprugu.

Više o ovome možete pročitati u sledećem tekstu: https://www.besplatnapravnaedukacija.rs/tekstovi/porodicno-pravo/imovinski-odnosi-supruznika/

Član 151. kaže da supružnik koji nema dovoljno sredstava za izdržavanje, a nesposoban je za rad ili je nezaposlen, ima pravo na izdržavanje od drugog supružnika srazmerno njegovim mogućnostima. Međutim, nema pravo na izdržavanje supružnik ako bi prihvatanje njegovog zahteva predstavljalo očiglednu nepravdu za drugog supružnika. Naime, ukoliko ste nezaposleni možete da zahtevate izdržavanje od Vašeg supruga. Zahtev možete da istaknete u tužbi ili u toku trajanja postupka.

 

 

 

Mladi Pro Bono