Poštovani, želim da sa svojim vanbračnim partnerom sklopim sporazum o prekidu vanbračne zajednice, pa me interesuje sam proces ovog sporazuma, tj. gde se najpre odlazi (koja institucija), kada se posećuje sud a kada centar za socijalni rad (pošto imamo maloletno dete), da li ova mesta posećujemo zajedno ili pojedinačno itd.? Dakle, koje su sve uobičajene formalne posete raznim institucijama? Hvala unapred. S poštovanjem

Poštovana,
Iako su vanbračni partneri po zakonskim pravima i obavezama po svemu izjednačeni sa bračnim partnerima, nije predviđen jedinstven postupak rastavljanja vanbračne zajednice, kakav je, u slučaju braka, razvod. Ukoliko želite da prestanete da živite sa svojim sadašnjim partnerom, trebalo bi, strogo zakonski gledano, da pred sudom regulišete iste one odnose koji se regulišu tokom razvoda braka. To možete da učinite sporazumno (sporazumima koje overava sud), ali i tužbama. Zavisno od Vaše konkretne situacije, moraćete da vodite do tri odvojena sudska postupka:
1. Ako imate zajedničku decu, treba da zaključite sporazum, odnosno podnesete tužbu za vršenje roditeljskog prava.
2. Ako imate zajedničku imovinu, trebalo bi da posebnim sporazumom podelite tu imovinu, a ako je sporazum nemoguć, i tu ćete morati da podnesete tužbu.
3. Ukoliko zadovoljavate zakonske uslove da Vas partner izdržava i posle prestanka zajednice, a sa partnerom oko toga ne možete da se sporazumete (može i usmeno), možete podneti tužbu za izdržavanje.
Kao i prilikom razvoda, najjednostavnije bi Vam bilo da sve učinite zajedno i sporazumno.
S poštovanjem,
Mladi Pro Bono