Pitanje: Postovani, Nalazim se u braku vec 17 godina i u poslednjih godinu dana je doslo do poremećaja u zajednici posebno postupkom moje supruge koja je učinila preljubu i takvu vezu više puta negirala a kasnije tek priznala, Obzirom na situaciju i na to da objektivno nema pravog braka i da već nekoliko meseci traje tehnički brak, razgovaramo o nekakvom sporazumnom razvodu braka. Imamo dvoje dece, žensko dete ima 17 a muško 16 godina. Ja sam zaposlen u državnom organu a supruga je nezaposlena ali povremeno radi u privatnoj firmi. Ne posedujemo nikakvu nepokretnu imovinu i zivimo kao podstanari. Interesuje me kakav je zakonski pogled prema starateljstvu nad decom obzirom da su razlicitog pola, da li postoji zakonska mogućnost ukoliko se to mi kao supruznici dogovorimo da jedno dete bude sa mnom a drugo sa njom i igra li ulogu pol deteta? Obzirom da su oba deteta starija od 15 godina kako se tretira njihovo misljenje u pogledu starateljstva? Da li je moguća svaka vrsta dogovora o starateljstvu nad decom ukoliko se oba supruznika slažu?Obzirom da smo podstanari i da je život udvoje nije više moguć, kakve bi pravne posledice bile po mene u slucaju izlaska iz takve zajednice i ne plaćanja kirije, režija i sl.

Poštovani,

Sporazum o razvodu obavezno sadrži i pismeni sporazum o vršenju roditeljskog prava i pismeni sporazum o deobi zajedničke imovine. Porodični zakon ne pravi razliku između muškog i ženskog deteta. Roditelji roditeljsko pravo vrše zajednički i sporazumno i kada ne vode zajednički život ako zaključe sporazum o zajedničkom vršenju roditeljskog prava i ako sud proceni da je taj sporazum u najboljem interesu deteta. Takođe, dete koje je navršilo 15. godinu života i koje je sposobno za rasuđivanje može odlučiti sa kojim će roditeljem živeti.
Porodičnim zakonom regulisano je i izdržavanje nakon razvoda braka i izdržavanje deteta. Oba roditelja su dužna da izdržavaju svoje dete i po cenu svoje oskudice. Izdržavanje se određuje prema potrebama poverioca i mogućnostima dužnika izdržavanja, pri čemu se vodi računa o minimalnoj sumi izdržavanja. Sud uglavnom određuje izdržavanje u vidi mesečne sume novca, a ne plaćanja pojedinačnih troškova.

S poštovanjem,
Mladi Pro Bono