Poštovani! Moj suprug je napravio “mali izlet” van braka od par meseci. Bilo šta bilo, odlučili smo da ostanemo zajedno. Međutim, dotična tvrdi da je sa njim ostala trudna (trudnoća je negde između 4 do 6 meseci), on sumnja da je njegovo, ona tvrdi da joj ništa nije potrebno a ipak zove i traži novac (razvedena, nezaposlena, roditelji penzioneri, živi sa njima), ALI, JA SUMNJAM u njene namere kasnije, po porođaju. Negde sam pročitala da na priznavanje i DNK analizu ne može biti primoran, a na alimentaciju – kako drugačije mogu da utvrde i nametnu mu očinstvo ako i ukoliko on nije od početka bio za rađanje tog deteta i protivio se njoj ali ona je to svojevoljno zadržala. Kako je najbolje da se postupi u ovom slučaju da bismo se pravno zaštitili zbog njenog eventualnog tuženja kasnije? Pomozite,objasnite i razjasnite s pravne tačke,unapred zahvalna!

Poštovana,

Član 308. Porodičnog zakona Republike Srbije (“Sl. glasnik RS”, br. 18/2005 i 72/2011 – dr. zakon) reguliše slučaj kada je dete rođeno van braka i kada njegovo rođenje matičaru prijavljuje majka. Majka ima dve opcije:
1. Da ne navede ime oca
2. Da navede ime muškarca koga smatra ocem deteta
Ako se odluči za drugu opciju matičar je dužan da imenovanog muškarca pozove da u roku od 30 dana da izjavu o priznanju očinstva. Ukoliko se muškarac ne odazove pozivu, matičar je dužan da majku deteta pouči o mogućnosti utvrđivanja očinstva sudskim putem.
Muškarac ne mora očinstvo da prizna.
Tada, majka može da se obrati sudu tužbom za utvrđivanje očinstva u roku od 1 godine od dana saznanja da muškarac koga smatra ocem deteta nije priznao očinstvo ili u roku od 10 godina od rođenja deteta. Isto tako, tužbu može podneti i dete bez obzira na rok.
Sud je dužan da utvrdi činjenice i prikupi dokaze i na osnovu toga donese presudu. Danas, se kao najpouzdaniji način za utvrđivanje očinstva koristi DNK analiza.
Ako se u postupku utvrdi da je tuženi otac deteta sud odlučuje i o vršenju roditeljskog prava.(član 260) Vršenje roditeljskog prava može biti povereno jednom roditelju ili mogu zajednički da ga vrše oba roditelja. Roditelji imaju pravo i dužnost da se staraju o detetu. Staranje o detetu obuhvata: čuvanje, podizanje, vaspitavanje, obrazovanje, zastupanje, izdržavanje te upravljanje i raspolaganje imovinom deteta.
Obaveza izdržavanja utvrđena pravosnažnom sudskom odlukom mora da se poštuje. Nedavanje izdržavanja je krivično delo. Naravno, prilikom određivanja visine izdržavanja sud će voditi računa o potrebama deteta, ali i o ličnim prilikama davaoca izdržavanja (npr. da li je zaposlen, da li već izdržava nekog i slično).
Dakle, ako želite da izbegnete sudski postupak Vaš suprug i majka deteta mogu da se dogovore da po rođenju deteta urade DNK analizu. Ako rezultat bude pozitivan onda Vaš suprug može dete da prizna kod matičara i time izbegne sudski postupak. Isto tako ako Vaš suprug prizna dete kod matičara majka može po priznanju da traži alimentaciju. Oni mogu da se dogovore mimo suda oko visine i načina plaćanja, ili majka deteta može da ga tuži i da ga sudskom odlukom obaveže na plaćanje izdržavanja.

Mladi Pro Bono