Poštovani, moj otac posle smrti mog dede nije nasledio kuću i plac. Ostavinska rasprava nikada nije urađena tako da se sve gore navedeno još uvek vodi na mog dedu. Da li moja maćeha moze da nasledi moju dedovinu? Ili se računa samo krvno srodstvo? Hvala Vam

Poštovani

prema članu 9. Zakona o nasleđivanju prvi nasledni red čine ostaviočevi potomci i njegov bračni drug. Ostaviočeva deca i bračni drug nasleđuju na jednake delove. Kad postoji ostaviočevo dete kome ostaviočev bračni drug nije roditelj, a imovina bračnog druga je veća od one koja bi mu pripala pri podeli zaostavštine na jednake delove, onda svako ostaviočevo dete može naslediti do dva puta više nego bračni drug ako sud, pošto razmotri sve okolnosti, oceni da je to opravdano.

To znači da Vaša maćeha može da nasledi, ali nikako sve. Ukoliko ste Vi jedino dete Vašeg oca, onda se zaostavština deli između Vas i Vaše maćehe. Ali ako je njena sopstvena imovina veća od imovine koju bi nasledila od Vašeg oca, onda Vi imate pravo da tražite od suda da nasledite više. Njena imovina je imovina koju je posedovala u trenutku ostaviočeve smrti i imovina koja je izdvojena iz zaostavštine po osnovu zajedničke bračne tekovine (sve što su supružnici radom tokom trajanja zajedničkog života stvorili zajedničko je). Zajednička imovina ne postaje u potpunosti njena imovina, već jedan deo dobija ona, a drugi deo spada u zaostavštinu i nasleđuje se po gore navedenim pravilima.

Mladi Pro Bono