Poštovani, primala sam redovno alimentaciju tokom osnovnih i master studija kao redovan student i završila sam sve u roku. Imam 24 godine i planiram dalje da se školujem i da upišem doktorske studije. Da li imam prava da primam i dalje alimentaciju s obzirom da upisujem doktorske studije i imam 24 godine? Primam alimentaciju od roditelja sa kojim sam u zavadi. Ukoliko nemam prava da nastavim sa primanjima možete li da mi obrazložite zašto.

Poštovana,
Izdržavanje punoletnog deteta uređeno je članom 155. Porodičnog zakona Republike Srbije (“Sl. glasnik RS”, br. 18/2005 i 72/2011 – dr. zakon). Punoletno dete koje se redovno školuje ima pravo na izdržavanje od roditelja srazmerno njihovim mogućnostima, a najkasnije do navršene 26. godine života. (stav 2.)
Pod redovnim školovanjem se podrazumeva redovno izvršavanje školskih obaveza, redovno polaganje ispita i upisivanje naredne školske godine po isteku prethodne, pri čemu je bez značaja postojanje statusa redovnog studenta finansiranog iz budžeta ili vanrednog, odnosno samofinansirajućeg. (Presuda Vrhovnog suda Srbije, Rev. 2132/2009 od 9.7.2009. godine)
Ako doktorske studije shvatimo kao deo kontinuiranog školovanja i usavršavanja, Vi biste imali pravo na alimentaciju, ali najkasnije do 26. godine. Isto tako, ukoliko se zaposlite ili imate neku stipendiju ili neki drugi izvor prihoda možete da izgubite pravo na izdržavanje i pre 26. godine zbog toga što je svrha alimentacije obezbeđenje osnovnih sredstava za život detetu dok se školuje.

Mladi Pro Bono