Poštovani, Kupio sam stan svojoj sestri, koja je nažalost iznenada preminula ..U ugovoru je napisano da sam ga ja kupio kao poklon svojoj sestri. Zanima me sada posle njene smrti da li stan dijelimo sa još jednom sestrom ili stan pripada meni obzirom na to da sam ga ja kupio.. Hvala unaprijed i pozdrav iz Crne Gore.

Poštovani,

Ukoliko je Vaša sestra dok je bila živa bila vlasnik tog stana, onda on ulazi u njenu zaostavštinu nakon njene smrti. Kako će zaostavština biti podeljena naslednicima uređeno je Zakonom o nasleđivanju (Službeni list Crne Gore, broj 74/2008).
Prema članu 10 ovog zakona u prvi nasledni red ulaze deca i supružnik ostavioca, tako da ukoliko je Vaša sestra imala supruga i decu, stan koji ste joj poklonili će pripasti njima . Ukoliko nije imala dece, suprug i njeni roditelji će podeliti zaostavštinu (član 13).
Ako nije imala ni supruga ni decu, a jedan roditelj je preminuo pre nje, deo zaostavštine koji bi pripao tom roditelju tada pripada njenoj braći i sestrama, a ukoliko su oba roditelja preminula pre nje, celu zaostavštinu dele braća i sestre na jednake delove, dakle u Vašem slučaju: Vi i Vaša druga sestra.

Pozdrav,
Mladi Pro Bono