Poštovani, molio bih da mi odgovorite na moje pitanje. Zaposlen sa sa primanjima od X dinara, imam stan i režijske troškove od oko X dinara. Do sada sam izdvajao 28,5 % po sudskom rešenju za jedino dete (ćerku) dok je bila u srednjoj školi. Sada je upisala fakultet kao redovan student na budzetu. Zbog povećanih potreba novim sudskim rešenjem je predviđeno da izdvajam 45 % od svojih redovnih primanja. Obrazloženje sudije je da imam dodatna primanja od bavljenja muzikom, koja uopšte nisu velika (sviram u ribljem restoranu subotom bez nadoknade) i takođe jednom godišnje ugovorom o delu obavim X časova u X sa zaradom od X din. Napominjem da sa ćerkom nemam nikakav kontakt na njeno insistiranje. Razumen potrebe koje su veće ali pošto je primalac izdržavanja punoletna, sudija je trebalo da uvaži po čl 155. stav 2. izdržavanje srazmerno njihovim mogućnostima.

Poštovani,

 

Član 155. stav 2. Porodičnog zakona Republike Srbije (“Sl. glasnik RS”, br. 18/2005 i 72/2011 – dr. zakon) propisuje da punoletno dete koje se redovno školuje ima pravo na izdržavanje od strane roditelja srazmerno njihovim mogućnostima, a najkasnije do 26. godine života.

 

Članom 160. propisani su kriterijumi za određivanje visine izdržavanja.

Visina izdržavanja se određuje prema potrebama poverioca i mogućnostima dužnika izdržavanja, pri čemu se vodi računa o minimalnoj sumi izdržavanja. (stav 1.)

Potrebe poverioca izdržavanja zavise od njegovih godine, zdravlja, obrazovanja, imovine, prihoda i drugih okolnosti koje su od značaja za određivanje visine izdržavanja. (stav 2.)

Mogućnosti dužnika izdržavnja zavise od njegovih prihoda, mogućnosti zaposlenja i sticanja zarade, njegove imovine, ličnih potreba, obaveza da izdržava druga lica kao i drugih okolnosti koje su značajne za određivanje izdržavanja. (stav 3.)

Minimalna suma izdržavanja predstavlja sumu koju kao naknadu za hranjenike odnosno za lica na porodičnom smeštaju periodično utvrđuje ministarstvo nadležno za porodičnu zaštitu, u skladu sa zakonom. (stav 4.)

 

Član 164. kaže da se visina izdržavanja može se smanjiti ili povećati ako se promene okolnosti na osnovu kojih je doneta prethodna odluka.

 

Vi kao roditelj ste dužni da i nakon sticanja punoletstva izdržavate Vašu ćerku, jer se ona redovno školuje. Vaša obaveza traje do isteka vremena trajanja školovanja, odnosno dok Vaša ćerka ne završi fakultet. U svakom slučaju Vaša obaveza prestaje kad navrši 26. godina života.

Isto tako, sud određuje visinu izdržavanja prema kriterijumima iz člana 160., odnosno prema potrebama poverioca izdržavanja (Vaše ćerke) i prema mogućnostima dužnika izdržavanja, odnosno prema Vašim mogućnostima.

Sud može povećati ili smanjiti visinu izdržavanja ako se promene okolnosti na osnovu kojih je  doneta prethodna odluka.

Sud na osnovu konkretnih okolnosti ceni da li je došlo do povećanja potreba poverioca izdržavanja i da li podizanjem visine izdržavanja dovodi u pitanje Vašu egzistenciju.  

 

 

Mladi Pro Bono