Poštovani, već 15 godina živim u vanbračnoj zajednici sa čovekom koji iz prvog braka ima sina. On sa majkom i očuhom živi u Kanadi, moj muž sve ove godine uredno plaća alimentaciju, a njegov sin ne želi ni da ga čuje. Zbog svega toga, on želi da svoju imovinu, tj. stan koji je kupio, ostavi meni a ne sinu. Koji je najbolji način da se to uradi, a da jednoga dana nemam problema sa njegovim sinom?

Poštovana,

Kako Vas, kao vanbračnog partnera Zakon o nasleđivanju ne vidi kao zakonskog naslednika, postoje dva načina da nasledite Vašeg partnera.

Prvi jeste putem testamenta. U istom testamentu u kom bi Vas proglasio naslednikom, Vaš partner bi morao jasno i nedvosmisleno, shodno članu 61, Zakona o nasleđivanju  (“Sl. glasnik RS”, br. 46/95 i 101/2003 – odluka USRS) isključiti iz prava na nužni deo svog sina, uz navođenje razloga iz kog ga isključuje, a to mogu biti:

  • teža povreda neke zakonske ili moralne obaveze prema ostaviocu, 
  • umišljajno krivično delo  prema zaveštaocu, njegovom detetu, bračnom drugu ili roditelju ili
  • jer se odao neradu i nepoštenom životu).

 

Kako bi taj metod bio znatno komplikovan i vrlo verovatno rezultovao napornom, dugotrajnom i ni malo izvesnom sudskom parnicom,  preporučujemo Vam da Vaš partner sa Vama sklopi ugovor o doživotnom izdržavanju čiji bi predmet bio stan koji planira da Vam ostavi. To je takav ugovor u kom se Vi obavezujete da brinete o njemu za života na određen način, a on se obavezuje da kao nagradu za to dobijete predmetni stan, koji bi u Vašu imovinu prešao u trenutku smrti. Izvesno je da i u tom slučaju može doći do parnice, ali su izgledi da iz iste Vi izađete kao pobednik znatno veći.

 

 

S poštovanjem,

 

 eKlinika  ProBona i Pravnog Fakulteta Univerziteta u Beogradu