Živela sam sa suprugom u braku 16 godina, nakon čega smo se razveli. Deca, inače maloletnici od 16 i 17 godina su ostali da žive sa njim, pošto ima bolje mogućnosti za njihovo izdržavanje. Posao sam napustila i vratila se kod majke u drugi grad gde sada živim. Međutim, on me je tužio za naplatu alimentacije i dobio je da mu plaćam 12000 dinara mesečno za oba deteta. Pošto nemam posao, a izdržavam se tako što čistim po kućama, čime mesečno zarađujem oko 7-8000 dinara, da li je moguće smanjiti iznos alimentacije? On se vodi činjenicom da živim sa majkom koja prima dve penzije ali mi niko ne veruje da majka, osim što plaća komunalije meni ne pomaže finansijski uopšte. Sama se snalazim kako mogu, a plašim se da će me on sudski goniti jer zaista nisam u mogućnosti da izdvojim tu sumu. Kada bih imala posao, davala bih i više, to nije nikada bio problem, ali sada sam zaista u jako teškoj finansijskoj situaciji.

Poštovana,

Izdržavanje je pravo i dužnost članova porodice. Porodičnim zakonom Republike Srbije (“Sl. glasnik RS”, br. 18/2005 i 72/2011 – dr. zakon) je predviđeno da se jednom utvrđena visina alimntacije, odnosno izdržavanja, može promeniti samo novom sudskom odlukom. U tom smislu morate da pokrenete sudski postupak tužbom kojom biste tražili izmenu visine izdržavanja.

Izdržavanje se određuje prema potrebama poverioca i mogućnostima dužnika izdržavanja, pri čemu se vodi računa o minimalnoj sumi izdržavanja. Potrebe poverioca izdržavanja zavise od njegovih godina, zdravlja, obrazovanja, imovine, prihoda te drugih okolnosti od značaja za određivanje izdržavanja. Mogućnosti dužnika izdržavanja zavise od njegovih prihoda, mogućnosti za zaposlenje i sticanje zarade, njegove imovine, njegovih ličnih potreba, obaveze da izdržava druga lica te drugih okolnosti od značaja za određivanje izdržavanja.

Visina izdražavanja može biti određena u fiksnom iznosu (kada je dužnik izdržavanja nezaposleno lice) ili u određenom procentu od ukupnim mesečnih neto primanja (kada je obveznik u radnom odnosu). Minimalna suma izdržavanja predstavlja sumu koju kao nakanadu za hranjenike odnosno lica na prodičnom smeštaju periodično utvrđuje ministarstvo za porodičnu zaštitu. Članom 162. Porodičnog zakona Republike Srbije (“Sl. glasnik RS”, br. 18/2005 i 72/2011 – dr. zakon) propisano je da u slučaju kada je poverilac izdržavanja dete, visina izdržavanja treba da omogući najmanje takav nivo životnog standarda za dete kakav uživa roditelj dužnik izdržavanja.  Maloletno dete ima pravo na izdržavanje od drugih krvnih srodnika u pravoj ushodnoj liniji ako roditelji nisu živi ili nemaju dovoljno sredstava za izdržavanje.

Da bi Vam sud usvojio tužbeni zahtev, morate da priložite dokaze da su se oklonosti promenile u odnosu na prvobitno donetu odluku i da sada niste u mogućnosti da snosite svoje obaveze utvrđene presudom o razvodu braka.

Nedavanje izdržavanje je krivično delo. Otac Vaše dece može podneti krivičnu prijavu zbog ne davanja izdržavanja.

Mladi Pro Bono