Za tuču koja se dogodila pre dve i po godine dobio sam presudu da platim 15000 dinara (remećenje javnog reda i mira). Nikad tu kaznu nisam platio, a u par navrata su mi dolazile opomene. Napominjem da na dan kada se tuča dogodila bio sam maloletan, odnosno falilo mi je 3 dana da napunim 18 godina. Danas sam dobio rešenje od prekršajnog suda za izdržavanje kazne od 15 dana u kazneno – popravnoj ustanovi u Padinskoj skeli. Mene zanima kako je to moguće s obzirom da apsolutna zastarelost nastaje posle 2 godine, a prošlo je više od dve i po godine? Hvala unapred.

Poštovani,

Vama je presudom izrečena novčana kazna. Prema Krivičnom zakoniku Republike Srbije (“Sl. glasnik RS”, br. 85/2005, 88/2005 – ispr., 107/2005 – ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012 i 104/2013) izrečena kazna se ne može izvršiti ukoliko je proteklo 2 godine od osude na kaznu zatvora o jedne godine, novčanu kaznu, na kaznu rada u javnom interesu ili na kaznu oduzimanja vozačke dozvole. Zastarelost izvršenja kazne počinje od dana kada je presuda postala pravosnažna, ali zastarelost prekida svaka procesna radnja koju preduzme nadležni organ. Ovde je u pitanju relativna zastarelost. Medjutim, zastarelost izvršenja kazne nastaje u svakom slučaju kada protekne dvostruko vreme koje se po zakonu traži za zastarelost izvršenja kazne, dakle u roku od 4 godine od pravosnažnosti presude(apsolutna zastarelost).

 

E-Klinika „Pro Bono“ i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu

(Ovaj odgovor su izradili studenti IV godine Pravnog fakulteta u okviru predmeta E-Klinika koji se organizuje u saradnji sa portalom www.besplatnapravnaedukacija.rs organizacije „Pro Bono“)