Poštovani, u junu mesecu mi je umro ujak. Ostavio mi je pre smrti auto, kome je tih dana kada je umro, istekla registracija. Za života, živeo je sa nevenčanom suprugom i ćerkom koja ne nosi njegovo prezime. Ima i sina, mog brata, koji živi u Šangaju (Kina), inače francuski državljanin. Sestra koja ne nosi njegovo prezime je invalid i kola su nam stalno potrebna zbog nje. Postoji li način da se od suda dobije rešenje o mogućnosti neke “uslovne“ registracije, pa i na ime njegove ćerke, dok brat, inače vrlo nezainteresovan, ne uspe da dođe u Srbiju i dok se ne sprovede ostavinska rasprava? Srdačan pozdrav.

Poštovani,

Pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila (“Sl. glasnik RS”, br. 69/2010, 101/2010, 53/2011, 22/2012 i 121/2012) u članu 12. uređuje da se vozilo privremeno registruje jedino na zahtev vlasnika vozila kod teritorijalno nadležne organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova. Ta mogućnost privremene registracije Vama, nažalost, nije omogućeno iz navedenih okolnosti.

Shodno celokupnoj situaciji, vozilo ćete moći da registrujete tek kada se okonča ostavinska rasprava.

 

E-Klinika „Pro Bono“ i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu

(Ovaj odgovor su izradili studenti IV godine Pravnog fakulteta u okviru predmeta E-Klinika koji se organizuje u saradnji sa portalom www.besplatnapravnaedukacija.rs organizacije „Pro Bono“)