Poštovani, sestra i ja smo nasledile od roditelja stan tj. deo stambene kuce. Da li ja mogu tj. imam pravo da se odreknem svog dela nasledstva u njenu korist obzirom da imam X dece, X unučića? Hvala

Poštovana ,

Svaki naslednik može u korist bilo kog lica da otuđi svoj nasledni deo.

Što se tiče odricanja od nasleđa, moguća 2 načina:

1.) Izjava kojom se određeno lice odriče nasleđa i to tada čini u sopstveno ime, kada sud poziva  potomke lica koje se odreklo nasleđa da i oni daju naslednu izjavu. Ova izjava se može dati sve do  okončanja prvostepenog postupka za raspravljanje zaostavštine i neopoziva je.

2.) Odricanje u korist odredjenog naslednika uz istovremeno ustupanje naslednog dela. U ovom slučaju  na odnose između naslednika primenjuju se pravila o poklonu.

Kako ste Vi nasledili svoje roditelje, kao što je gore istaknuto, Vi slobodno možete raspolagati svojim  naslednim delom jer je reč o Vašoj imovini. Raspolagati možete kako uz naknadu (npr. putem ugovora o kupoprodaji) tako i bez naknade (npr. ugovorom o poklonu).

E-Klinika „Pro Bono“ i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu

(Ovaj odgovor su izradili studenti IV godine Pravnog fakulteta u okviru predmeta E-Klinika koji se organizuje u saradnji sa portalom www.besplatnapravnaedukacija.rs organizacije „Pro Bono“)