Poštovani, Prijatelj iz Libije je završio master na Mašinskom fakultetu u Beogradu. U toku NATO bombardovanja Libije, u Tripoliju, njegova diploma je uništena, izgubljena ili zapaljena…uglavnom nema je. Koja je procedura koja bi mi omogućila da ja u njegovo ime izvadim kopiju diplome? Jasno mi je da treba da se objavi nevažeća u Sl. Glasniku… Mislim da takođe, on treba da mi pošalje punomoćje da ja to mogu da obavim u njegovo ime ovde u Beogradu. Zanima me sama procedura oko tog punomoćja odnosno kako to izvesti na najlakši mogući način? Unapred zahvalan na brzom odgovoru.

Poštovani,

Tačno je da za izdavanje nove diplome, potrebno da se stara objavi nevažećom u Službenom glasniku. Proceduru za objavljivanje diplome nevažečom možete naći na sajtu Službenog glasnika. Međutim, tom prilikom bi Vam bilo potrebno punomoćje Vašeg prijatelja. Procedura za davanje punomoćja je krajnje jednostavna. Vas prijatelj može da sastavi punomoćje i da ga overi u srpskoj ambasadi u Libiji, i zatim Vam ga pošalje.

 

E-Klinika „Pro Bono“ i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu (Ovaj odgovor su izradili studenti IV godine Pravnog fakulteta u okviru predmeta E-Klinika koji se organizuje u saradnji sa portalom www.besplatnapravnaedukacija.rs organizacije „Pro Bono“)