Dobio sam na poklon skuter (nov, vrednosti XXXXX dinara), od svog strica, pre 3 godine. Skuter je odmah po izlasku iz radnje preveden na mene. Ja sam prvi vlasnik. Posle 3 godine moj stric traži taj motor nazad, kaže da je on kupio skuter, ali skuter se vodi na mene. Da li on ima pravo da uzme nazad taj skuter koji mi je poklonio? Nemamo ugovor.

Poštovani,

Ugovor o poklonu je regulisan Zakonom o nevažnosti pravnih propisa donetih pre 6. aprila 1941. godine i za vreme neprijateljske okupacije („Službeni list FNRJ“, br. 86/46, 105/46 i 96/47) tačnije Srpskim građanskim zakonikom iz 1844. u glavi XVIII, i može biti zaključen bilo pisanom formom bilo realnom formom tj. smatra se da je zaključen i samom predajom stvari. Ako je prilikom kupovine skutera Vaš stric bio u poziciji kupca, tj. sa njim je zaključen ugovor o kupoprodaji, onda bi prilikom prevođenja na Vas morao priložiti taj ugovor kao i pravni osnov kojim se vrši prevođenje skutera sa njega na Vas, međutim između vas nije zaključen ugovor o poklonu u pisanoj formi koji se traži u toj situaciji. Stoga, iz priloženih informacija bi se zaključilo da nije reč o poklonu skutera već o poklonu određene sume novca kojom ste Vi kupili skuter i na taj način se našli u poziciji kupca u ugovoru o kupoprodaji, a ne Vaš stric. U tom slučaju Vaš stric bi imao pravo da traži da mu vratite taj iznos novca (a ne skuter) koji je on Vama poklonio u slučaju:

– da ste pokazali određeni stepen nezahvalnost prema Vašem stricu ili

– da Vaš stric nema nužnih sredstava za život ili za izdržavanje lica koja je po zakonu dužan da izdržava.

U nadi da smo Vam bili od pomoći, srdačno Vas pozdravljamo.

 

(Ovaj odgovor su izradili studenti IV godine Pravnog fakulteta u okviru predmeta E-Klinika koji se organizuje u saradnji sa portalom www.besplatnapravnaedukacija.rs organizacije “Pro Bono”)