Pre 3 meseca muž je podneo tužbu za razvod braka. Tražio je starateljstvo nad detetom. Posle prvog odlaska u Gradski zavod za socijalno predomislio se (valjda je shvatio da nema nikakve šanse) i dogovorili smo se oko viđanja deteta i da mi on poverava starateljstvo i da ce plaćati XX iznos alimentacije. To je zapisano i oboje smo potpisali. Nisam zadovoljna iznosom, jer pouzdano znam koliko zarađuje ali nazalost preko firme koju je registrovao na svog oca (on je registrovan kao prokurista) što sam u međuvremenu saznala, nema platu jer je prijavljen kao preduzetnik u taxi udruženju i sam placa minimalan iznos koji mora. Dobila sam poziv za sud i zanima me da li postoji mogućnost da se na sudu promeni iznos alimentacije odnosno da tražim veći iznos?

Poštovana,

Visina izdržavanja se može povećati ili smanjiti ukoliko se promene okolnosti na osnovu kojih je doneta prethodna odluka. Jednom utvrđena visina može se promeniti novom sudskom odlukom. To znači da se mora podneti tužbeni zahtev za povećanje iznosa uz koji, da bi ga sud usvojio, morate priložiti dokaze o promenjenim okolnostima.

Prema Porodicnom zakonu Republike Srbije (“Sl. glasnik RS”, br. 18/2005 i 72/2011 – dr. zakon)  visina izdržavanja se određuje prema potrebama poverioca i mogućnostima dužnika izdržavanja. Kada se radi o detetu roditelj je dužan da uloži masimalan napor i da obezbedi detetu sve sto mu je potrebno i po cenu sopstvene oskudice. Prema članu 154, stav 2 Porodicnog zakona maloletno dete ima pravo na izdržavanje i od drugih krvnih srodnika ukoliko roditelji nemaju dovoljno sredstava.

Poverilac izdržavanja može zahtevati da visina izdržavanja bude određena u fiksnom mesečnom iznosu ili kroz procentualni udeo u mesečnim primanjima dužnika. U drugom slučaju, visina izdržavanja po pravilu ne može biti niža od 15 odsto, niti viša od 50 odsto njegovih primanja, mada sud može odlučiti i drugačije. Ukoliko je poverilac izdržavanja dete iznos treba da obezbedi takav životni standard za dete kakav uživa roditelj dužnik izdržavanja.

Sud prilikom određivanja iznosa izdržavanja gleda samo one prihode koji se mogu dokazati. Vi možete pokrenuti parnični postupak sa zahtevom za povećanje alimentacije . Međutim, dužni ste da iznesete činjenice i predložite dokaze na kojima temeljite svoj zahtev, a ukoliko niste u mogućnosti mozete traziti da to sud učini. Sud može da izvrši uvid u novčane depozite vašeg muža, tekuće račune, kao i sve druge isprave na osnovu kojih se mogu videti prihodi i njegove stvarne mogućnosti (to ne mora biti isključivo plata) na osnovu kojih se određuje iznos alimentacije. 

 

E-Klinika “Pro Bono” i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu