Poštovani, Pre neka dva meseca dao sam majstoru da mi sredi mašinu za sečenje drva takozvani bansek bio je dogovor da će biti završeno za nekih najviše 10 dana za nadoknadu od 210e. Prilikom dogovaranja je bio je prisutan moj otac i komšija. Posle silnih odugovlačenja iza dana u dan, pršlo je puna dva meseca i došao je dan konačnog završetka mašine. Tada nastaje problem oko plaćanja jer majstor traži duplo više nego što je pogođeno. Dogovor je bio da cena za kompletnu popravku mašine bude 210 EUR, a sada majstor trazi celih 400 EUR. I tad nastaje problem što ne želi da uzme dogovoreni iznos i ne želi da vrati mašinu-bansek. I pored svih prijava i poseta policije majstoru bansek ostaje kod njega do daljnjeg. U sve to majstor preti pred policijom i svedocima da će ga za koji dan prodati. Koje je moje najbolje rešenje – šta da preduzmem da bih sto pre rešio problem? Jer vec gubim i u poslu a sezona za tu mašinu prolazi. Dao sam kaparu dogovorenu od 60 EUR i spremio ostatak od 150 EUR ali je to majstoru malo. Pod izgovorom da se je loše preracunao kad smo pogađali posao. Unapred Hvala !

Poštovani,

Nije nam jasno zašto policija nije reagovala kada ste je zvali. Da smo na vašem mestu, podigli bi krivičnu prijavu protiv majstora za krivično delo teške krađe – naime, on je protivpravno prisvojio Vašu mašinu i to uradio na naročito drzak način, što ovo krivično delo kvalifikuje u krivično delo teške krađe. Recite majstoru da ste podigli krivičnu prijavu, a takođe da je i zaprećena kazna za ovo krivično delo do 10 godina zatvora, pa neka on vidi da li će da rizikuje.

Takođe mu recite da imate svedoke u trenutku kad ste sklapali ugovor – Vašeg oca i komšiju, koji će povrditi da je mašina kod majstora po osnovu popravke i da je dogovorena cena za izvršenu popravku 210 EUR.

Recite majstoru da ga čeka i tužba, jer je odbio da primi ugovorenu cenu i time pao u dužničku docnju, što implicira da će, kada izgubi spor, ne samo morati da vrati mašinu, već  i da plati kamate plus troškove parničnog postupka. Recite mu da ćete lako sa svedocima na sudu dokazati da ste se dogovorili za cenu od 210EUR, te da on ne može tek tako da se predomišlja i traži veću cenu, a kamoli da Vam mašinu ne vraća. Možete mu zapretiti da ćete i tražiti naknadu štete za izgubljenu dobit, jer ste izgubili novac zbog nemogućnosti da koristite mašinu koju on protivpravno zadržava.

Obavestite ga o svim ovim koracima koje nameravate da preduzmete. Ukoliko i dalje ne želi da vrati mašinu, onda krenite u realizaciju gore navedenih koraka.

 

Mladi Pro Bono