Živim u zajednickom domaćinstvu sa ocem XX godina. On sa majkom i sestrom živi na prizemlju a ja sa suprugom i detetom na spratu. Da bi se došlo do mog sprata potrebno je proći kroz hodnik u prizemlju koji pripada ocu a potom na stepenice koje vode do mene. Kompletan sprat sam lično sredio i opremio u zadnjih 15 godina koliko je i moj radni staž. Otac pokušava da nas izbaci iz kuće .Nije mi dozvolio da napravim stepenice sa spoljne strane kako bih ja imao poseban ulaz. Koja su moja prava u ovoj sitauaciji , da li otac može da me izbaci iz kuće (domaćinstvo se vodi na oca)i da li ja mogu da napravim posebne stepenice do mog sprata bez njegovog odobrenja?

Poštovani,

Bojimo se da Vi nemate nikakvog pravnog osnova da ostanete u očevoj kući ukoliko on to, kao vlasnik, ne želi. On može da Vas izbaci i sudskim putem. Svakako da ne možete ni da gradite stepenište ili na bilo koji način menjate nepokretnost bez saglasnosti vlasnika, tj Vašeg oca.

Sad druge strane, ukoliko Vas otac izbaci iz kuće, možete ga tužiti za onu sumu novca koju ste utrošili ulagajući u sprat gde živite već 15 godina. Recite ocu da će morati da se nosi sa posledicama tužbe za koju je izvesno da ćete dobiti ( mada, nikada se ne zna kada su sudovi u pitanju), ted a će morati da Vam isplati na ime duga pozamašnu sumu novca. Možda se tada i predomisli. Srećno!

 

Mladi Pro Bono