Postovani, Vozilo parkirano na obelezenom mestu za parking u Beogradu Resavska 33, centar grada. Preko noci je veci komad fasade pao i polomio soferku, ostetio krilo i haubu. Policija uradila uvidjaj i rekla da verovatno necu moci da naplatim niti od grada, osiguranja ( posto nije Kasko ) niti od Info stana.. Molim za savet kome da se obratim i kako da postupim posto soferku moram vec danas da zamenim jer auto niti je siguran za voznju niti osiguran protiv eventualne kradje sa rupom u sofersajbni.

Poštovani,

 

Po mom mišljenju tu je presudno čija obaveza je bila održavanje zgrade.

 

U principu vlasnici i korisnici stanova, kao posebnih delova zgrade, dužni su da održavaju objekat-zgradu u ispravnom stanju, odnosno imaju obavezu da preduzmu sve mere kojima se sprečava ili otklanja opasnost po život i zdravlje ljudi, odnosno kojima se obezbeđuje sigurnost okoline (čl. 4 i 6 Zakona o održavanju stambenih zgrada), zbog čega Vam predlažem da se prvo obratite njima (tačnije predsedniku skupštine stanara).

 

Moguće je međutim da su oni zaključili ugovor o održavanju sa nekom firmom ili preduzećem (najčešće je to Gradsko stambeno), u kom slučaju je to bila obaveza preduzeća, odnosno firme (mada je i u tom slučaju postojala obaveza vlasnika, odnosno korisnika stanova da ih, odmah po saznanju, obaveste o potencijalnoj opasnosti, odnosno potrebi intervencije-st.2 čl.7 istog zakona), kao i treća mogućnost, da je zgrada bila osigurana od takvog rizika, kada bi obaveza naknade štete bila na osiguravajućem društvu, što možete saznati od predsednika skupštine stanara.

 

Kada ustanovite na kome je bila obaveza održavanja, pokušajte da postignete neki sporazum mirnim putem, a ako to ostane bez uspeha, možete podneti tužbu nadležnom sudu za naknadu štete.

 

Sa poštovanjem,

 

Marko Vukotić, dipl.pravnik.