Poštovana/i, Molim Vas za sledeći odgovor: Za šta se sve može koristi prostorija skupštine stanara, osim za sastanke skupštine stanara zgrade? Svako dobro.

Poštovani,

pretpostavljam da mislite na zajedničke prostorije, pod kojim se podrazumeva stepenište, hodnici, tavan, podrum, perionica, prostor za sušenje veša, i druge. One služe za potrebe svih stanara i mogu se upotrebljavati u skladu sa njihovom namenom.

Zakonom o održavanju stambenih zgrada predviđeno je da se u stambenoj zgradi obrazuje skupština zgrade, koju čine svi vlasnici stanova i drugih posebnih delova zgrade. Kao jedna od brojnih nadležnosti skupštine, članom 14. stav 8. ovog zakona, navodi se da skupština uređuje način korišćenja zajedničkih delova zgrade.

Članom  21. predviđa se da skupština zgrade može doneti odluku da se zajedničke prostorije pretvore u stan ili poslovni prostor, ako su za to ispunjeni uslovi po propisima o planiranju i uređenju prostora i izgradnji objekata.

Skupština zgrade može odlučiti da radove izvede neko od vlasnika stanova, odnosno drugih posebnih delova u zgradi, odnosno neko od članova njihovog porodičnog domaćinstva, ili treće lice ako utvrdi da vlasnici stanova odnosno drugih posebnih delova zgrade, ili članovi njihovih porodičnih domaćinstava nisu za to zainteresovani.

Odluka se donosi  većinom od ukupnog broja članova skupštine zgrade.

Ako zajednička prostorija ne ispunjava propisane uslove za pretvaranje u poseban stan, skupština zgrade može doneti odluku o pripajanju te prostorije susednom stanu, odnosno poslovnoj prostoriji.

 

Mladi Pro Bono

User Avatar

Autor teksta: Office

Humanitarna nevladina organizacija PRO BONO za pružanje primarne besplatne pravne edukacije svim građanima Srbije kojima je potrebna i koji su materijalno ugroženi. Pogledajte sve tekstove od Office