situacija je sledeca. Zivim u kuci sa suprugom i decom, koja je u vlasnistvu svekra i svekrve, po pola. Svekar je preminuo pre pet godina, a svekrva ove godine. Suprug i ja se razvodimo sporazumno i rociste je sledeceg meseca. Dogovorili smo se da deca i ja ostanemo u kuci, a suprug da kucu prepise meni. Pre nekoliko dana bilo je rociste za ostavinsku raspravu, on je jedinac i samim tim jedini naslednik.Sad ceka resenje kojim ce postati naslednik kuce. Zanima me da li je on na ovom rocistu mogao da se odrekne nasledstva u moju korist ili korist dece, ili je potrebno da on postane zvanicno naslednik da bi mogao to nasledstvo da prenese na drugog. Da li je ovaj postupak prenosa nasledstva bolje izvrsiti dok smo u braku ili posle razvoda? Da li je mozda najjednostavniji nacin da se ovo uradi tako sto ce se izvrsiti poklon?

Poštovana,

Nasleđivanje u Srbiji regulisano je Zakonom o nasleđivanju („Službeni glasnik RS“ br. 46/1995, Odluka Ustavnog suda RS, IU br. 358/95, „Službeni glasnik RS“ br. 101/2003).

U čl. 213. ovog Zakona se kaže:

„Naslednik se može odreći nasleđa izjavom pred sudom do okončanja prvostepenog postupka za raspravljanje zaostavštine.

Naslednik se može odreći nasleđa samo u svoje ime.

Smatra se da naslednik koji se odrekao nasleđa nikada nije ni bio naslednik.“

U čl. 10 ovog zakona definisano je pravo predstavljanja:

„Ako ostaviočevo dete ne može ili neće da nasledi,  njegov deo na jednake delove nasleđuju njegova deca (unuci ostaviočevi), a kad neki od ostaviočevih unuka ne može ili neće da nasledi,  njegov deo na jednake delove nasleđuju njegova deca (praunuci ostaviočevi) i tako redom sve dokle ima ostaiočevih potomaka.“

Ukoliko nema drugih naslednika osim Vašeg supruga, Vaša deca će na ovaj način naslediti svu imovinu umesto Vašeg supruga.

Ukoliko odlučite da Vaš suprug prepiše imovinu koju je nasledio na Vaše ime, onda on mora da prihvati nasledstvo. U tom slučaju, nasleđenu imovinu bi najbolje bilo preneti na Vaše ime ugovorom o poklonu, dok bračna zajednica još uvek traje, jer na taj način, kao bračni drug, stičete pravo na oslobođenje od poreza na poklon.

S poštovanjem,

Mladi Pro Bono