Poštovani, stigao mi je poziv za prekršajni sud, a u vezi zakona o bezbednosti saobraćaja član 332 stav 2 tacka 7 pa me interesuje kakva vrsta prekršaja je u pitanju i koja kazna je predviđena za isti. Unapred zahvalan

Poštovani,

U pitanju je prekršaj za koji će se kazniti lice koje postupi suprotno odredbama člana 42. stav 1 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i tom prilikom izazove neposrednu opasnost za drugog učesnika u saobraćaju ili prouzrokuje saobraćajnu nezgodu, odnosno pribavi sebi ili drugom protivpravnu imovinsku ili drugu korist. Član 42 stav 1 propisuje da je vozač dužan da brzinu kretanja vozila prilagodi osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustini saobraćaja i drugim saobraćajnim uslovima, tako da vozilo može blagovremeno da zaustavi pred svakom preprekom koju pod datim okolnostima može da vidi ili ima razloga da predvidi, odnosno da vozilom upravlja na način kojim ne ugrožava bezbednost saobraćaja.

Kazna za ovaj prekršaj iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima je novčana kazna u iznosu od 10.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora do 45 dana (član 332 stav 2). Ukoliko je izvršenjem prekršaja izazvana saobraćajna nezgoda, a odredbama ovog zakona za osnovni oblik tog prekršaja nije predviđeno izricanje kaznenih poena, prilikom odlučivanja o odgovornosti obavezno će se izreći najmanje 2 kaznena poena (član 336 stav 3).

Srdačno,

MLADI PRO BONO