Poštovani, Ukoliko je napravljen ugovor o poklonu kao što je dato u vasem primeru, da li se moze naknadno raskinuti? Hvala

Poštovana,

 

Ugovor o poklonu se moze raskinuti od strane poklodavca ( pretpostavljamo da je ovde taj slučaj, jer se redje dešava u praksi da je poklonoprimac taj koji zeli da raskine ugovor) u slučaju neblagodarnosti, tj nezahvalnosti poklonoprimca. Naime, ugovor o poklonu je dobročini ugovor i sklapa se upravo da bi poklonodavac koji je obično u dobrim odnosima sa poklonoprimcem njemu učinio neku imovinsku korist. Ukoliko se nakon zaključenja ugovora odnosi izmedju poklonoprimca i poklonodavca poremete, i ukoliko poklonoprimac prestane da izrazava zahvalnost prema poklonodavcu ( na primer, vredja ga, zeli da prekine sa njim odnose itd), poklonodavac moze da raskine ugovor.

Druga mogućnost za raskid ugovora o poklonu je da nakon zaključenja ugovora poklonodavac toliko osiromaši da nema sredstava za zivot, pa raskine ugovor o poklonu kako bi povratio ono što je poklonio i tako sebi obezbedio sredstva za zivot.

 

S poštovanjem,

 

Mladi Pro Bono