Pitanje: Poštovani, preko interneta sam, tačnije preko jednog profila na Facebook-u, poručila katalošku garderobu (kao i mnogo puta do tada) ali je vlasnica ovog profila trazila plaćanje unapred za robu koja se navodno naručuje iz inostranstva. Moj suprug je uplatio trazenu cifru i imam sačuvanu uplatnicu (na kojoj se nalazi i ime i prezime i adresa prodavca) ali se ni nakon dva meseca plaćena roba nije pojavila a bilo je obećano da stize za 15 dana. Takodje imam sačuvanu kompletnu prepisku sa dotičnim prodavcem koji se prvih mesec dana izvinjavao zbog navodnog kašnjenja i čak nudio povraćaj novca ali od kako sam ja zahtevala isti naša prepiska je naglo prestala. Da li se ovo tretira kao internet prevara i mogu li podneti ikakvu tuzbu? Hvala unapred. —

Poštovana,

 

Uvek imate pravo da tuzite ukoliko smatrate da su Vaša prava povredjena, pa tako i u ovom slučaju. Pre nego da podignete tuzbu, mozete pribegnuti i metodu da dotičnom prodavcu pripretite tuzbom, kazete mu da će sigurno izgubiti sudski spor jer Vi imate dokaze – prepisku, koju Vam savetujemo da odštampate u više primeraka, i priznanicu da ste izvršili uplatu na njegov račun. Recite mu, da onaj koji izgubi u sporu, plaća sudske troškove, te da će mu se mnogo više isplatiti da Vam pare jednostavno vrati. Mozete još uz to da mu pripretite i da ćete podneti krivičnu prijavu protiv njega.

Ako sve to ne uspe, imate pravo da tuzite radi duga, prilozite dokaze koje ste naveli, i vrlo verovatno da ćete uspeti u sporu. Takodje imate pravo i na zakonsku zateznu kamatu koju će prodavac morati da plati zajedno sa osnovnom vrednošću spora ( a to je novac koji ste na ime garderobe uplatili), od dana kada je roba trebala da Vam stigne, pa sve do dana isplate. 

 

S poštovanjem,

Mladi Pro Bono