Postovani, korisnici smo stana u sklopu Fudbalskog kluba, zivimo ovde 25 godina, majka je radila kao domar 20 godina, pre 5 godina dobila je otkaz, ali smo nastavili da zivimo u stanu i odrzavamo stan i okolinu.Pre par dana iz Opstine nam je stigao poziv na raspravu o iseljenju.Kakva su nasa prava i obaveze, da li Opstina ima pravo da nas iseli iz stana u zimskom periodu, znam da stanarsko pravo vise ne postoji, ipak, imamo li ikakva prava?Nemamo nikakvo resenje o koriscenju stana, majka je radila, bila prijavljena, na ovoj adresi smo od 1986. godine, kakav dokaz mozemo pribaviti da smo tu punih 25 godina? Hvala unapred na odgovoru.

Poštovani,

S obzirom na to da nemamo sve podatke koji su potrebni za davanje potpunijeg odgovora, odgovor će morati da se zasniva na činjenicama koje ste izneli. Prema odredbama Zakona o stanovanju, zakupci stanova u društevnoj svojini koji do 1995. godine nisu sklopili ugovor o otkupu stanova, nastavljaju da koriste te stanove kao zakupci na neodređeno vreme, Dakle stanarska prava ustanovljena do 1995. godine nastavljaju da važe i danas, odnosno sve do smrti nosioca stanarskog prava.  Ukoliko ste sa Fudbalskim klubom, u čijim prostorijama živite, u nekom trenutku zaključili ugovor o stanovanju, ili ukoliko je fudbalski klub nekim svojim aktom (rešenjem, odlukom) taj stan vama dodelio na korišćenje (a pre 1995), i u tom period plaćali ugovorenu zakupninu,  stanarsko pravo je I dalje na snazi. Međutim, naveli ste da “nemate nikakvo rešenje” što unekoliko otežava stvari. Ukoliko vi nemate ugovor sa klubom iz tog perioda ali postoji neki pravni osnov za vaš boravak u tom stanu (npr. odluka kluba ili tsl.) možete ugovor zaključiti naknadno a u skladu sa članom 47. Zakona o stanovanju koji kaže da – Lice kome je pravosnažnom odlukom dodeljen na korišćenje stan sa stanarskim pravom, a koje do dana stupanja na snagu ovog zakona nije zaključilo ugovor o korišćenju toga stana, zaključiće ugovor o zakupu toga stana, sa pravima koja su ovim zakonom utvrđena za zakupca društvenog stana na neodređeno vreme. Stanovi u vlasništvu preduzeća koji su davani na zakup na neodređeno vreme zaposlenima, spadaju pod isti režim. Činjenicu da živite na toj adresi, u nedostatku ugovora ili rešenja, možete dokazivati i priznicama za plaćene račune za struju, komunalije, zakup društvenog stana, plaćeni porez. Time svakako dokazujete samo činjenicu da ste u tom stanu boravili u tom periodu ali ne i pravni osnov za boravak u tom stanu. S obzirom na to da Vam mi ne možemo pomoći oko zastupanja u postupku, preporučujemo Vam da potražite pravnu pomoć u opštini u kojoj živite.

S poštovanjem,

Mladi Pro Bono

User Avatar

Autor teksta: Office

Humanitarna nevladina organizacija PRO BONO za pružanje primarne besplatne pravne edukacije svim građanima Srbije kojima je potrebna i koji su materijalno ugroženi. Pogledajte sve tekstove od Office