Poštovani, ovako ide moj problem, hronološki: Živim u stanu sa mamom,sestrom i babom (očevom majkom). Moji su stan otkupili 1993.godine. U papirima iz katastra stoji da se stan vodi pola na mamu,a pola na tatu. 1997.godine oni se razvode,otac odlazi u drugi grad….ženi se i dobija dvoje dece…..inače njegova majka,a moja baba ostaje sa nama u stanu,koji je inače dvosoban(58m2). Stan još nismo prepisali na nas – mislim očevu polovinu na mene i sestru. E sad,moje je sledeće pitanje. Kada bi,ne dao Bog,otac umro, ko bi sve imao pravo na taj stan – da li samo sestra i ja i mama naravno….ili i druga porodica ima neko pravo? A drugo pitanje,kako najlakše možemo prepisati očevu polovinu na nas dve,to mislim sad dok je živ otac,da li neki ugovor o poklonu možda?

Poštovani,

 

Vaš otac može da raspolaže svojom idealnom polovinom stana kako želi ( druga polovina pripada vašoj majci i ona ovde nije predmet razgovora) – može, na primer, da testamentom odredi kome će pripasti taj stan ( na primer u testamentu navede da stan ostavlja isključivo Vama i Vašoj sestri, sve dok ne povredi tzv. nužni nasledni deo ostalih zakonskih naslednika), ili da zaključi ugovor o doživotnom izdržavanju sa kim god hoće i prepiše mu tu polovinu stana itd.

Ili, ako nema testamenta, naslednici koji će po zakonu biti pozvani da naslede su  sva deca vašeg oca i njegova supruga u jednakim delovima. Pošto on ima četvoro dece i suprugu, svako od vas bi nasledio po 1/5 očeve polovine, dakle 1/10 stana.

Ako vaš otac želi da stan pripadne samo Vama i Vašoj sestri, on može da vam tu svoju polovinu prenese i za života, na primer Ugovorom o poklonu.

 Mladi Pro Bono