Moje postovanje. Naime, problem koji me muci tice se moje svekrve. Njena majka vec 20 godina zivi u vanbracnoj zajednici sa svojim drugim “muzem“ oni nemaju zajednicku decu, a on ima dva sina iz prvog braka. Imaju zajednicku kucu na koja se vodi na oboje. Ono sto mene zanima jeste da li po nasem zakonu vanbracni supruznici imaju pravo na nasledstvo i koliki je njihov deo. Napominjem da on ima samo dva sina (koji imaju svoje porodice), i cerku od rodjene sestre (sestricinu) koji spadaju u “blizu“ rodbinu. Unapred hvala

Poštovana,

prema našem Zakonu o nasleđivanju vanbračni partner ne spada u krug zakonskih naslednika. Sa druge strane, Porodičnim zakonom su određena imovinska prava vanbračnih partnera i izričito je predviđeno da imaju pravo na izdržavanje (čl. 152. PZ) i pravo na zajedničku imovinu (čl. 191. PZ), ali ne i pravo na nasleđivanje. U prilog tome govori i odluka okružnog suda u Čačku Gž. 454/2007 od 18.4.2007. godine kojom je sud utvrdio da iako je propisano da vanbračni partneri imaju određena imovinska prava ne postoji uporište u zakonu koje bi im priznalo pravo na zakonsko nasleđivanje.

Ovo, naravno, ne sprečava vanbračne partnere da nasleđuju putem testamenta budući da se tu radi o izričitoj volji ostavioca.

Što se tiče kuće koja predstavlja njihovu zajedničku imovinu majka Vaše svekrve ima pravo na ½ te kuće (u pitanju je zakonska pretpostavka da svakom vanbračnom partneru pripada po polovina zajedničke imovine ali se ta pretpostavka može oboriti pred sudom) budući da ona predstavlja zajedničku imovinu koju su vanbračni partneri stekli radom u vreme trajanja vanbračne zajednice. Svoje pravo na deobu zajedničke imovine ona može ostvariti u svakom trenutku, pa tako i po prestanku vanbračne zajednice, kao i nakon smrti vanbračnog partnera. Deo zajedničke imovine koji pripadne majci Vaše svekrve ne ulazi u zaostavštinu njenog vanbračnog partnera i njegovi naslednici nemaju pravo nasledstva na tom delu.

Vaš Mladi Pro Bono