Postovani, da li se placa porez ukoliko dete poklanja stan roditelju? Poznato mi je da se u obrnutom slucaju, kada roditelj poklanja detetu oslobadja poreza, ali ne znam da li isto vazi i kada dete poklanja roditelju? Unapred zahvalna

Poštovana,

ukoliko dete poklanja jedan stan roditelju, roditelj će biti oslobođen plaćanja poreza na poklon samo u slučaju da je sa tim detetom živeo u zajedničkom domaćinstvu najmanje godinu dana pre učinjenog poklona (čl. 21. st. 1. tačka 3. Zakona o porezima na imovinu). Ukoliko bi roditelj od deteta dobio više od jednog stana istovremeno porez na poklon se ne bi plaćao za onaj stan u kojem je roditelj imao prebivalište u vreme dobijanja poklona, a ako takav stan nije predmet poklona onda bi plaćanja poreza bio oslobođen za onaj stan koji je najmanji po površini.

Ukoliko roditelj koji prima poklon ne ispunjava uslov da je živeo najmanje godinu dana pre učinjenog poklona sa detetom-poklonodavcem neće biti poreskog oslobođenja, ali će se porez plaćati po povlašćenoj stopi koja iznosi 1,5% tržišne vrednosti stana (čl. 19. st. 1. ZPI).

Vaš Mladi Pro Bono