Poštovani, nakon smrti oca pokrenuli smo ostavinsku raspravu. Naslednici smo majka i ja. Kako izbeći plaćanje poreza na nasleđe, odnosno poklon ukoliko želim da se odreknem svog dela u korist majke? Da li treba da prihvatim nasledje i odmah kažem da ga ustupam majci ili da se odreknem naslednog dela u korist majke? Hvala unapred!

Poštovana,

Postoji razlika između prostog odricanja od nasleđa i odricanja od nasleđa u korist drugog naslednika. Kada biste se pred sudom odrekli nasleđa u korist majke, to bi se smatralo izjavom o prijemu nasleđa uz istovremeno ustupanje naslednog dela. Na tu vrstu date nasledničke izjave primenjuju se pravila o poklonu (član 216 Zakona o nasleđivanju), pa bi postojala obaveza plaćanja poreza na nasleđe i poklon. 

Prema članu 213 Zakona o nasleđivanju: „Naslednik se može odreći nasleđa izjavom pred sudom do okončanja prvostepenog postupka za raspravljanje zaostavštine. Naslednik se može odreći nasleđa samo u svoje ime. Smatra se da naslednik koji se odrekao nasleđa nikada nije ni bio naslednik.“ Tako, ukoliko nema drugih naslednika, Vaša majka nasleđuje celokupnu zaostavštinu. U tom slučaju ne postoji obaveza plaćanja poreza na nasleđe i poklon.

Mladi Pro Bono