Poštovani, moj deda je umro 19XX.godine. Živeo je na području opštine Pirot, gde je moj otac iste godine prošao ostavinsku raspravu, moj otac je preminuo 20XX. godine i u Novom Sadu, gde je živeo, smo sestra i ja prošle ostavinsku raspravu. U međuvremenu smo došli do saznanja da je deda posedovao nepokretnost u opštini Dimitrovgrad koja nije bila predmet ostavinske rasprave, pa mene sad zanima kom osnovnom sudu treba da podnesem dopunu zahteva za ostavinsku raspravu i da li je moguće da ta imovina odmah pređe na sestru i mene ili je potrebno da ide prvo na pokojnog oca. Hvala

Poštovana,

Za raspravljanje zaostavštine mesno je nadležan sud na čijem je području ostavilac u vreme smrti imao prebivalište, odnosno boravište (član 88 stav 1 Zakona o vanparničnom postupku). Dakle, u Vašem slučaju je mesno nadležan sud na čijem području je Vaš deda imao prebivalište, odnosno boravište u vreme smrti.

Ako se po pravnosnažnosti rešenja o nasleđivanju ili rešenja o legatu pronađe imovina, za koju se u vreme donošenja rešenja nije znalo da pripada zaostavštini, sud neće ponovo raspravljati zaostavštinu već će ovu imovinu novim rešenjem raspodeliti na osnovu ranije donesenog rešenja o nasleđivanju (Član 128 stav 1 Zakona o vanparničnom postupku). Pretpostavljam da su naslednici isti, s tim što se kao naslednik imovine koja bi pripala Vašem ocu, pojavljujete Vi. Stoga je potrebno da uz Vaš zahtev za dopunu ostavinskog rešenja kojim je Vaš otac proglašen za naslednika iza Vašeg dede, dostavite sudu i ostavinsko rešenje kojim se Vaša sestra i Vi proglašavate naslednikom iza pokojnog oca.

Mladi Pro Bono