Postovani, Dok sam obavljao svoju duznost, na svom radnom mestu, kao poslovodja, uvece oko 19h mi se obratio jedan od zaposlenih, da ima problem i zamolio me za pomoc. Cetvorica momaka vidno pijanih i ko zna sta jos, su ga vredjali i pretili mu , posto je prethodno napisao doplatnu kartu za njihovo vozilo buduci da nisu imali placen parking. Posto sam bio sam u kancelariji sa njim znao sam da ce biti gadno ako oni dodju, pa smo krenuli da izadjemo i odemo negde dalje, iz bezbednosnih razloga. Medjutim kako smo izlazili i ja sam zakljucao vrata, tog trentka su se oni stvorili tu i napali nas. Krenuli su da Nas vuku, vredjaju, i prete nam. Gurnuli su nas uz ulazna vrata firme i nismo smeli da se mrdamo, mene su udarili u stomak, a zaposlenog u glavu, rukama. Jedan od njih je mene ujeo za uvo, i radnika takodje, kao i za obraz. Vise od pola sata su nas maltretirali kako psihicki, tako i fizicki, uz pratnju pretnji, psovki.. Nisam smeo da uzmem telefon, dok nisu krenuli da mi prete da ce me ubiti ukoliko odmah ne dodje direktorka. Pozvao sam je, tek tada je ona pozvala policiju. Sve se to dogadjalo na osvetljenom prostoru ispred nase firme, gde nema video nadzor, ali je prometno, tu je i taxi stanica, ali niko nije pozvao policiju, dok to direktorka nije uradila. Kada se napokon mucenje zavrsilo, policija nas je sklonila od njih i odvezla u stanicu, a njih privela. Oni su poznati gradski delikventi, u strahu smo, posto su nam pretili da ce nas pobiti, zapaliti i iseliti iz grada ako kazemo bilo sta. Ali uprkos tome, mi smo dali izjave i otisli na pregled i uzeli lekarska uverenja. Sta dalje?

Poštovani,

Radi se o tome da su lica koja su Vas napala izvrišili krivično delo „Nasilničkog ponašanja“ iz čl. 344. Krivičnog zakonika Srbije.

Nasilničko ponašanje

Član 344

(1) Ko grubim vređanjem ili zlostavljanjem drugog, vršenjem nasilja prema drugom, izazivanjem tuče ili drskim ili bezobzirnim ponašanjem značajnije ugrožava spokojstvo građana ili teže remeti javni red i mir,
kazniće se zatvorom do tri godine.

(2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana izvršeno u grupi ili je pri izvršenju dela nekom licu nanesena laka telesna povreda ili je došlo do teškog ponižavanja građana,
učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

Krivično delo ima osnovni (stav 1) i teži oblik (stav 2). Radnja izvršenja osnovnog oblika kako se može zaključiti iz stava 1. Zakona jeste preduzimanje samo neke ili više (kombinacija) od seledećih radnji: vređanje, zlostavljanje, vršenje nasilja prema drugome, izazivanje tuče, drsko ili bezobzirno ponašanje. Posledica ovog krivičnog dela je značajnije ugrožavanje spokojstva građana i teže remećenje javnog reda i mira. Kazna predviđena za osnovi oblik ovog krivičnog dela je kazna zatvora do tri godine.

Teži oblik ovog krivičnog dela, koji je izvršen u konkretnom slučaju prema vama i vašem kolegi jeste izvršenje ovog krivičnog dela u grupi kada je nekom licu nanesena laka telesna povreda ili je došlo do težeg ponižavanja građana. A predviđena kazna je od šest meseci do pet godina zatvora.

Ono što sada sledi jeste sprovođenje krivičnog postupka protiv ovih lica (izvršilaca), Vi i vaš kolega ćete biti pozvani u svojstvu oštećenih – svedoka i moraćete ponovo da dajete svoje iskaze na Sudu kada se bude vodio postupak protiv njih. Takođe, imate pravo da u postupku istaknete imovinskopravni zahtev i tražite određenu naknadu za pretrpljen fizički i psihički bol i pretrpljeni strah. Gonjenje protiv ovih lica će preduzeti nadležno Javno tužilaštvo po službenoj dužnosti, tako da ne morate Vi nikoga da gonite privatno kao oštećeni (osim ako se desi da Javni tužilac odustane od gonjenja iz nekog razloga i obavesti Vas da nadalje u postupku možete sami da kao oštećeni gonite okrivljene).

U toku postupka moguće je da opet budete izloženi pritiscima i pretnjama ako se radi o grupi koja je od ranije poznata Policiji i koja pripada kriminalnom miljeu, tako da na te stvari budite spremni. Kako će to uticati na Vas (psihički) ja to ne znam, ali Vam preporučujem da se oduprete svim ovim pritiscima i za svaku upućenu pretnju ili uvredu obavestite Javnog tužioca koji goni ove izvršioce kako bi se to istaklo na sudu u krivičnom postupku.

Ako bude trebala Javnom tužiocu pomoć oko prikupljanja dokaza (pre svega iskaza svedoka) izađite u susret koliko možete, odnosno uputite ga na potencijalne svedoke (taksiste, direktorku koja je pozvala policiju itd.) Ukoliko postoje kamere na nekom objektu (banka, kladionica, hotel, zgrada nekog družavnog organa) u blizini mesta gde se desio ceo događaj obratite pažnju na nju i na prostor koji pokriva, možda se desilo da upravo ta kamera snimi delić onoga što se desilo.

Saša Milosavljević, pravnik