Poštovani, molim da mi razjasnite nedoumicu u vezi naslednih redova. Piše da prvi nasledni red čine deca ostavioca i bračni drug. Takođe piše da drugi nasledni red čine ostaviočev bračni drug, ostaviočevi roditelji i njihovo potomstvo. Kako je ostaviočev bračni drug i prvi i drugi nasledni red? Unapred hvala

Poštovana,

Prema našem Zakonu o nasleđivanju ostaviočev bračni drug ima specifičan položaj koji ne znači da se istovremeno nalazi i u prvom i drugom naslednom redu, već da u određenim situacijama nasleđuje u prvom, a u izvesnim situacijama u drugom naslednom redu. Ostaviočev bračni drug se, najpre, nalazi u prvom naslednom redu zajedno sa ostaviočevom decom sa kojom deli zaostavštinu na jednake delove. Primera radi, ukoliko su iza ostavioca ostali bračni drug i dvoje dece svako od njih će dobiti po 1/3 zaostavštine. Najviše što ostaviočev bračni drug može da nasledi u prvom naslednom redu je ½ zaostavštine u slučaju da pored nje postoji još jedno ostaviočevo dete (koje bi takođe nasledilo jednu polovinu zaostavštine). Međutim ako ostavilac nema dece, bračni drug neće naslediti celokupnu zaostavštinu kao naslednik u prvom redu već će nasleđivati u drugom naslednom redu koji će pored njega sačinjavati i ostaviočevi roditelji i njihovo potomstvo. Ovo je u Zakonu formulisano članom 11. koji kaže „Kad ostavilac nema potomstva, bračni drug ne nasleđuje u prvom naslednom redu”.

U drugom naslednom redu ostaviočev supružnik ima povlašćen položaj budući da nasleđuje ½ zaostavštine (koliko je najviše mogao da nasledi u prvom naslednom redu) dok se druga polovina raspoređuje na jednake delove između drugih zakonskih naslednika iz ovog reda (ostaviočevih roditelja i njihovog potomstva). Ukoliko se u drugom naslednom redu ne nalazi niko sem ostaviočevog bračnog druga on nasleđuje celokupnu zaostavštinu.

Nadam se da sam uspeo da Vam razrešim nedoumice, ukoliko Vam budu bila potrebna dodatna objašnjenja slobodno nas ponovo kontaktirajte.

Srdačno,

Vaš Mladi Pro Bono