Video sam vas sajt i mogu vam reci da je veoma humano i lepo to sto radite, zato sam vas i odabrao i zeleo bi da mi pomognete. Moj problem je veoma slozen i zato bih vas molio da pazljivo procitate kako bi ste mogli da me posavetujete sta je najbolje da uradim i kako, unapred zahvalan. Ziveo sam u vanbracnoj zajednici punih vise godina, imam dvoje dece . Supruga zivela je u mojoj kuci sa decom a ja sam privremeno radio u drugom gradu jer u mom mestu nije bilo posla. Pre izvesnog vremena dosao sam kuci na odmor od dva dana, da se vidim sa porodicom i da im dostavim novac za zivot, sve je bilo uredu do uvece. Uvece je supruga izjavila da me napusta i da se seli kod novog decka. Naravno nisam dizao prasinu nego sam joj rekao da je uredu i da naravno moze da ide bez problema. Dok se pakovala pitala me je da povede decu na to sam je ja pitao znas li dobro tog coveka kod koga ides, odgovorila je da su se videli samo jednom, naravno nisam joj dao da odvede decu u nepoznato. Kada je otisla ja i moja deca poceli smo da uredjujemo zivot, deca su primljena u vrtic, dobili smo i socijalnu pomoc i pomoc moje porodice. U centru za socijalni rad stoje nase izjave, supruga je izjavila da je samovoljno napustila vanbracnu zajednicu radi osnivanja nove zajednice i da je trazila decu da povede ali ja joj nisam dao, u daljoj izjavi stoji i to da se slaze da deca ostanu sa ocem na izdrzavanju, vaspitanju …. Ja sam izjavio da decu nisam dao iz razloga sto ni sama supruga nije znala gde ide i nisam dopustio da deca idu u nepoznato… I da se prihvatam da deca ostanu kod mene… Nikada joj nisam branio da se cuje sa decom telefonom ili da dodje da ih vidi, medjutim ona dva i po meseca nije dosla da ih vidi nego je svakodnevno zvala i rezgovarala sa njima, u tim razgovorima je pretila da ce da mi oduzme decu peko suda, na sta sam odgovorio da ce decu dobiti samo sudski i nikako drugacije. Medjutim skoro me je pozvala i pitala da joj dam decu da budu sa njom gde se odselila, da provedu zajedno praznike na period od mesec dana, videvsi da deca pate za majkom slozio sam se sa tim i dao joj decu. Proslo je vise od mesec dana a ona ne zeli da vrati decu. Nemarna je za decu, ona jos nije promenila adresu stanovanja, deci su istekile zdrastvene knjizice, gube vrtic i ona je obavestena sa moje strane o svemu tome i nista ne preuzima oko toga. Zeleo bih da mi kazete kako da dobijem decu nazad, ako je mogla preko socijalnog da mi uzme decu u roku od 15. dana po hitnom postupku zasto nije nego ovako na prevaru, ona je nemarna majka i totalno slabo vodi racuna o deci, kako da nadjem adresu na kojoj stanuju da bih uopste mogao da ih tuzim, deca mi mnogo nedostaju, ja sam svoj zivot posvetio njima. Molim vas pomozite mi kako ovo da resim i povratim svoju decu, i jos nesto bivsu suprugu nikada nisam ni verbalno ni fizicki maltretirao, i nikada nisam osudjivan.

Poštovani,

nadam se da će Vam ovaj odgovor pomoći toliko da vam makar bude smernica odakle da počnete kako biste rešili Vašu situaciju.

Smatram da bi bilo najbolje da se prvo obratite nadležnom Centru za socijalni rad i to što pre, jer su oni u obavezi pre svega da Vas posavetuju, ali isto tako da ispitaju situaciju jer moraju da utvrde šta je u najboljem interesu Vaše maloletne dece.( isto tako može Vam pomoći kasnije oko evenutalnog sudskog postupka, sama ta činjenica da se borite za svoju decu). To što ste vi bili u vanbračnoj zajednici i što Vaša deca pravno gledano, nisu bračna , ne znači da vi nemate nikakva prava. Vi u pogledu vršenja roditeljskih prava imate ista prava ali i i obaveze kao i bračni supružnici i njihova u braku rođena deca.

Porodični zakon RS sadrži norme kojima reguliše pravila vezana za vršenje roditeljskog prava ( roditeljsko pravo po zakonu podrazumeva čuvanje , vaspitavanje i podizanje deteta u najkraćem smislu).Roditeljsko pravo se može vršti zajendički ili samostalno. Zajednički se može vrštiti i kada roditelji ne žive zajedno zajedno, ali na osnovu pismenog sporazuma oni se obavezuju da tu dužnost vrše zajedniči u najboljem interesu deteta, ali je u tom slučaju sastavni deo sporazuma je i sporazum o tome šta će se smatrati prebivalištom deteta( dece) član 76 Porodičnog zakona .

S druge strane, za samostalno vršenje roditeljskog prava je potrebna odluka suda, kada roditelji ne vode zajednički život, a nisu zaključili sporauzum o vršenju roditeljskog prava. Samostalno vršenje roditeljskog prava obuhvata sporazum o poveravanju zajedničkog deteta (dece) jednom od raditelja, sporazum o visini doprinosa za izdržavanje deteta ( dece) kao i dogovor oko održavanja ličnih odnosa deteta(dece) sa drugim roditeljem na osnovu sudske odluke.

Ukoliko ne možete da postugnete dogovor oko sporazuma sa vašom bivšom suprugom, moraćete da poreknete sudski postupak kod nadležnog suda tužbom za vršenje rositeljskog prava . Sudski postupak je hitan, rokovi su kraći, ne dostavlja se tužba na odgovor, prvo ročište bi trebalo da se zakaže u roku od 8 dana od dana prijema tužbe sudu.Sud je dužan da se rukovo di najboljem interesu deteta, kao i da pre donošenja odluke zatraži sturčno mišljenje i nalaz od utanova sprecijalizvoanih za posredovanja u prodičnim odnosima , a najčešće od centra za socijalni rad. Tužbom biste tražili da se deca povere Vama na čuvanje vaspitavanje i podizanje, priložili sve dokaze koje imate, da je majka otišla, da ste Vi obezbedili socijalno, vrtić, smeštaj, zatim biste naveli da ste zaposleni da imate primanja , kao i pomoć majke i brata, a morali biste istovremeno i da na određeni način demorališete Vašu bivšu suprugu u smislu da je napustila decu, da im nije obezbedila vrtić, da nemajuu zdravstvene knjižice isl.

Što se tiče nemanja adrese na kojoj ima trenutno boravište, vi biste inicijalno napisiali adresu koju posedujete ,a onda biste obavestili sud da ona više ne živi tu i tražili da sud službenim putem dodje do njenje nove adrese.

Moram priznati da se nalazite u ni malo lakoj situaciji , pre svega psihičkoj, a takođe moram da istaknem svoje zadovoljstvo što ste jedan od retkih roditelje što se bore za svoju decu, obično je sitacija obrnuta.Isto tako moram da Vam napomen i skrenem pažnju da se uglavnom maloletna deca poveravaju majci,ali naravno ima izuzetaka, kada se dokaže da je majka nesvesna, da nema sredstava za život, da ne radi, da je lakog morala i mnogi drugi slučajevi.

Potrebno je da pre ulaska u sudski psotupak dobro razmislite da li želite da zajedički vršte roditeljsko pravo ( ista prava samo da kod Vas bude utvrđeno prebivalište deteta-dece) ili samostalno kako sam gore navela.

Bitno je da znate i da kada jedan od roditelja vrši samostalno roditeljsko pravo, roditelj koji ne vrši to roditeljsko pravo ima pravo i obavezu da izdržava dete i da održava lične odnose sa tim roditeljem. Isto tako zakonom je predviđena obavezna saglasnot tog drugog roditelja kada su u pitanju ; obrazvoanje deteta, preduzimanje većih medicinskih zahvata , promena prebivališta i raspolaganje imovinom deteta.

Neophodno je da se naoraužate strpljenjem, kao i da ono što ja često ističem kada su u pitanju ovakvi slučajevi jeste to da u ovo ne ulazite sami već da angažuejte advokata, ali obavezno advokata koji ima istkustva u bračno porodičnim odnosima.

Ivana Zelenkov, dipl. pravnik