Poštovani, Živim na poslednjem spratu stambene zgrade, gde se nalazi i zajednička prostorija. Na spratu se nalazi samo moj stan koji se graniči zajedničkom prostorijom (sušionicom za veš). Na spratu postoji i tavanski prostor koji se naslanja na zajedničku prostoriju, ali se ne graniči sa mojim stanom. Skupština stanara želi da proda zajedničke prostorije. Ja sam zainteresovan za otkup sušionice za veš. Da li kod prodaje moraju najpre meni da ponude zajedničku prostoriju ili mogu da lobiraju iza mojih leđa i jednostavno bez mog znanja uz namaknutih 51% glasova otuđe zajedničke prostorije? Unapred hvala

Poštovani,

Shodno čl.21. Zakona o održavanju stambenih zgrada, Skupština zgrade može odlučiti  da se zajedničke prostorije pretvore u stan ili poslovni prostor, ako su za to ispunjeni uslovi po propisima o planiranju i uređenju prostora i izgradnji objekata.

Skupština može odlučiti da radove izvede neko od vlasnika stanova, odnosno drugih posebnih delova u zgradi, odnosno neko od članova njihovog porodičnog domaćinstva, ili treće lice ako utvrdi da vlasnici stanova odnosno drugih posebnih delova zgrade, ili članovi njihovih porodičnih domaćinstava nisu za to zainteresovani.