Postovani, bavim se uzgojem pastrmki na placu koji nije moje vlasnistvo i u bazenima koji takodje nisu moje vlasnistvo.Vlasnik nema registrovano poljoprivredno gadinstvo. Dali on spada u poljoprivrenike ako nema registrovano poljoprivreno gazdinstvo i kako moze da se zdravstveno osigura.? Kako mogu ja?

Poštovani,

S obzirom da niste precizirali po kom osnovu se bavite uzgojom pastrmki šaljem Vam dva objašnjenja u zavisnosti od Vašeg slučaja:

1.       Ukoliko se navedenim poslom bavite kao registrovani preduzetnik, onda po osnovu “samozapošljavanja” možete da se osigurate na sva tri fonda obaveznog socijalnog osiguranja, pa i na zdravstveno;

2.       Ukoliko pak radite za poslodavca, odnosno naručioca posla, po osnovu ugovora van radnog odnosa (ugovora o privremenim i povremenim poslovima, ugovora o delu i sl.) onda je poslodavac/naručilac posla dužan da Vam na ugovorenu naknadu uplaćuje zdravstveno osiguranje, naravno ukoliko niste zaposleni i već zdravstveno osigurani po tom osnovu

Što se tiče vlasnika napred pomenutog placa on može biti zdravstveno osiguran ako ispunjava uslove prema članu 17. tačka 21. Zakona o zdravstvenom osiguranju(“Sl. glasnik RS”, br. 107/2005 i 109/2005 – ispr.):

21) poljoprivrednici stariji od 18 godina života, koji obavljaju poljoprivrednu delatnost kao jedino ili osnovno zanimanje, u skladu sa zakonom, ako nisu: osiguranici zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti, osnivači privrednih društava, korisnici penzija, lica na školovanju.

S poštovanjem,

Radmila Ješić

Stručni saradnik za radno pravo