postovani ne znam odakle da pocnem,ukratko imam problem sa bivsim muzem ponasa se nasilno i vredja me na nacionalnoj osnovi pred decom. ja sam albanka ,imamo X dece.postoji presuda samo za jedno dete da ga vidja odredjenog dana u nedelji sto on ne postuje vec uznemirava i mene i moju porodicu.zivim sama sa decom . e sad me interesuje kome da se obratim da mi pomogne, posto nemam novcanih sredstava da angazujem privatno advokata, da trpim to ne mogu.u opstini u kojoj zivim svaki put sam prijavljivala miliciji ali oni vise nece da reaguju.. ja ne znam vise sta da radim pa vas molim ovim putem da mi pomognete. unapred hvala!!!

Poštovana,

Porodičnim zakonom Republike Srbije predviđeno je celo jedno poglavlje koje se zove Zaštita  od naslilja u porodici.
Članom 198 pomenutog zakona su predviđene mere zaštite na koje  Vi i Vaša deca ( bez obzira da li su bračna ili vanbračna )  imate pravo i posle razvoda braka,mere traju godinu dana ali se mogu  produžavati sve dok ne prestane potreba za takvim merama.
Sud može odrediti jednu ili više mera kojom bi privremeno zabranio ili ograničio održavanje ličnih odnosa sa Vašim bivšim suprugom.
Mere zaštite od naslilja u porodici pored ostalog su i :
zabrana pirbližavanja članu porodice na određenoj udaljini
zabrana pristupa u prostor oko mesta stanovanja ili mesta rada člana prodice.

Sudski postupak za zaštiti od nasilja u porodici je hitan postupak koji se pokreće tužbom i stoga prvo ročište po primljenoj tužbi mora da se održi u roku od 8 dana od dana prijema tužbe sudu.
Zkonom je predviđeno učestvovanje organa starateljstva u ovakvim sporovima kao i javnog tužioca. ( Zakonom je predviđena mogućnost da sam javni tužilac podnese tužbu nadležnom sudu)

Druga vrsta sudskog postupka kojim biste mogli  da tražite zaštitu  svojih prava jeste krivični postupak, podnošnjem krivične prijave nadležnom javnom tužilaštvu.

Ono što Vam takođe predležem jeste da se raspitate u Vašoj opštini da li postoji služba besplatne pravne edukacije koja bi Vam pomogla oko sastavljanja tužbe,a takođe da se informišete u nekoj od “sigurnih kuća ” kakvu oni vrstu zaštite pružaju.

Ivana Zelenkov, dipl.pravnik