Zanima me problem, odnosno resenje problema, o kome se vodila polemika i na site-u Inzenjerske komore, ali bez nekih vidljivih rezultata. Zaista bih Vam bio i vise nego zahvalan na odgovorima, a pitanja su sledeca: 1. da li ja, kao fizicko lice, mogu i smem, da potpisem legalizaciju nekog objekta, a da iza tog tehnickog izvestaja ne stoji pravno lice, vec samo ja sa svojom, licnom licencom? Pred podnosenjem sam zahteva za licencu, pa da znam da li cu moci da je iskoristim, a da se ne moram upustati u peripetije sa otvaranjem “prvnog lica“, jer mi je to finansijski neizvodivo. 2. u slucaju da mogu i smem, na koji nacin se legalizuje placanje, tj. na koji nacin bih poslovao bez krsenja zakona i propisa na finasijskom planu S nadom da cu dobiti odgovore, Srdacan pozdrav iz Subotice

Poštovani,

Da biste se bavili potpisivanjem tehničke dokumentacije, tj. potpisivanjem projekata koje ste prethodno sačinili, a sve ovo u vidu delatnosti, neophodno je da se registrujete kao pravno lice.

Ukoliko potpisujete projekte kao fizičko lice činite poreski prekršaj, te vam preti prekršajni postupak, a zaprećene kazne nisu zanemarljive. Kazne se kreću od 50.000 do 100.000 dinara.

Ja vam savetujem da registrujete jednočlano društvo sa ograničenom odgovornošću u kome ćete biti jedini osnivač i direktor. To je za najjeftinija opcija.

Osnivanje ovog privrednog društva bi vam omogućilo da se bavite projektnim delom legalizacije, kao i da se nesmetano reklamirate ne čineći poreski prekršaj.

Osnivanje ovakvog privrednog subjekta je kod nas prilično jednostavno, a rešenje o registraciji dobijate u roku od pet dana od dana predaje registracione prijave.

Obavezna je uplata minimalnog osnivačkog kapitala od 500 eura od kojih sada uplaćujete 250 eur, a 250 eur-a, možete uplatiti u roku od dve godine.
Takse za osnivanje iznose još oko 100 eur.

Nakon registracije društva sa ograničenom odgovornošću podnosite poresku prijavu, izradite pečat i možete početi da radite. Dakle, pečat privrednog društva Vam je neophodan na projektu, pored Vašeg potpisa.

Advokat Nenad Cvjetićanin

kancelarija.adv@gmail.com