Protiv mene odnosno moje firme je podneta krivicna prijava na neisplacenost racuna u vrednosti od nekih 120.000 dinara. Vlasnik firme koja je podnela prijavu je iznenada umro.Protiv mene se vodi kr.postupak i nadam se da postoji neki nacin odbrane u moju korist.Firmu sam iste godine zatvorila 2006 i pola dugovanja nisam isplatila ali to ide nekim tokom samo me ova krivicna prijava zabrinjava.Kako da se branim.Nemam para za advokata a sudija je rekao da ce da kao svedoka pozove njegovu suprugu. Unapred zahvalna

Postovna,

Krivicna prijava je samo inicijalni akt, na osnovu koga  ceTuzilastvo odluciti da li da sprovede postupak ili da jeodbaci. Koliko sam razumeo Vas predmet je u postupku glavnog pretresa, dakle pred sudijom koji donosi odluku. Posto nam niste nista konkretije rekli prinudjeni smo da Vam i mi tako apstraktno odgovorimo.

Za Vas bi najbolje bilo da platite taj zaostatak racuna, jer  kazete da ste vec pola platili, u tom slucaju bi tuzilac najverovatnije odbacio krivicnu prijavu, a ukoliko to ne ucinite, vec cekate kraj postupka, troskovi Vam mogu biti daleko veci, ukoliko Vas Sud oglasi krivim, plus sto vam ta
suma (da kazemo sezdesetak hiljada) nece biti manja, vec cete i nju morati da platite.

Probajte da sa tuziocem nadjete resenje, da plaate u par rata, da vas malo saceka i slicno, to ce Vam veoma znaciti na pretresu, cak i da ne dodje do odbacivanja k.prijave, sto je mala verovatnoca, ako platite do kraja dugovanu sumu.

Ukoliko ne zelite da platite taj iznos, odnosno nemate sredstava, ne treba da se brinete jer cete biti sami na sudjenju. Sud i Tuzilastvo su tu da samo utvrde cinjenice i   da postupe po zakonu, a ne da vas po svaku cenu “guraju” u   delo, kako to mnogi pogresno tumace.