Posle smrti moga oca na ostavinskoj raspravi majka i rodjena sestra su se prihvatile svojih delova nasledstva i ustupile ih meni, s tim sto majka ima prava dozivotnog plodouzivanja na celokupnoj zaostavstini. Moje pitanje glasi da li ja placam porez na prenos imovine,ako ga placam na koji deo i po kojoj stopi i ko i na koji nacin vrsi procenu vrednosti imovine koja mi je pripala!Recite mi da li samkao naslednik prvog naslednog reda oslobodjena placanja poreza prilikom prenosa ove zaostavstine,mozete li mi okvirno reci u slucaju da placam porez koji bi to iznos bio ,naime radi sr o kuci od 71 m2 i 1,41 ar placa. Unapred zahvaljujem na nadam se brzom odgovoru!

Poštovana,

Za deo koji ste nasledili kao naslednik prvog naslednog reda predviđeno je poresko oslobođenje, te porez plaćate samo na deo koji vam je ustupila vaša sestra, to je predpostavljamo 1/3.

Osnovicu poreza predstavlja tržišna vrednost 1/3 idealnih delova prava svojine na kući i placu.

Porez se izračunava tako što se od tržišne vrednosti nepokretnosti oduzme 300.000 dinara i na taj iznos se primeni poreska stopa od 2%, što iznosi 6.000 dinara. Na preostali iznos se primanjuje poreska stopa od 2,5%, zbir dobijenih iznosa predstavlja ukupan iznos poreza. Dobijeni iznos podelite sa 3 i taj iznos ste dužni da platite.

Poreska uprava će izlaskom na teren proceniti tržišnu vrednost nepokretnosti.