Postovani, zaposlena sam u ustanovi kulture na neodredjeno vreme. Pre toga sam radila nepunih godinu dana takodje u ustanovi kulture odakle sam otisla na licni zahtev. U obema ustanovama sam posao obavljala odgovorno, maksimalno angazujuci se na poslovima pre svega organizacije, pripreme i vodjenja projekata. Na svom sadasnjem mestu sam jedna od najuposlenijih osoba sa dobrim rezultatima za sta imam i usmene i pismene potvrde mnogih ljudi sa kojima sam saradjivala i koji su bili ucesnici ili konuzmenti projekata u kojima sam ucestvovala. U poslednje vreme dozivljavam verbalne napade od strane svog direktora koji zeli da moj dosadasnji rad i doprinos ustanovi omalovazi i spreci me u vrsenju zapocetih i buducih projekata. U pismenoj izjavi koja nije meni licno data, a do koje sam dosla, izjavio je da sam u prosloj firmi dobila otkaz zbog samovolje i neodgovornosti, sto nije tacno. Ponavljam i o tome imam resenje, radni odnos sam u prethodnoj firmi raskinula na licni zahtev. Takodje je izjavio da ono sto sam ovde radila nije ostvarilo ocekivane rezultate iako o uspesnosti svoga rada imam pismene izjave visoko ocenjenje svojih profesora, kolega, saradnika, kao i merne rezultate (posecenost pre svega) mojih akcija, te dobre kritike u medijima. Uz to, usmenim putem, upuceno mi je nekoliko neprimerenih i uvredljivih recenica o mom radu u pokusaju da se on omalovazi i najavljeno mi je da ne mogu da radim projekte koje sam stavila u svoj plan i zapocela sa realizacijom. Medju njima se nalazi i jedan za koji sam kao nosilac dobila i novac od republickog ministarstva. Takodje mi je najavio da je sa mnom zavrsio saradnju, da moze da bira sa kime ce da radi i da ce ubuduce angazovati koleginicu koja je vec godinama u penziji i pored zabrane uposljavanja spoljnih saradnika od strane osnivaca, tj.lokalne samouprave. Molila bih Vas da mi odgovorite, da li na osnovu gore navedenog imam osnova da se obratim nekom pravnom licu i koje bi to bilo? Do sada sam obavila razgovor sa predsednikom skupstine kao osnivacem ustanove u kojoj radim kao i sa predsednikom Upravnog odbora Hvala unapred i oprostite na opsirnosti pitanja!

Poštovana,

na osnovu ovoga što ste napisali organ kome bi eventualno mogli  da se obratite  je Osnovni sud                    ( krivični sud) te  da podnesete odgovarajuci  optuzni akt  (optuzni predlog)  zbog krivičnog dela Klevete iz člana 171 stav 1. Krivičnog zakonika.  Pomenuti član ističe da klevetu čini ono lice “ko za drugog iznosi ili pronosi štogod neistinito sto moze štetiti njegovoj časti ili ugledu”  (kazna je isključivo novčana, od 20.000 do 200.000 dinara ili u novčanim dnevnim novčanim iznosima I to od 30 do 120 dnevnih novčanih iznosa)

Dakle, s obzirom na to da ste priznati naučni radnik, a što pokazuju projekti, diplome I pismene preporuke vaših mentora itd., reči koje vas poslodavac  širi o Vama definitivno škode vašem ugledu , a svakako I časti, što nam govori da je jedan od elemenata bića ovog krivičnog dela ispunjen .

Drugi elemenat (bića) krivičnog dela klevete je iznošenje ili pronošenje neistine.

Taj dokaz, do koga ste slučajno došli, kojim Vaš pretpostavljeni ističe da ste dobili otkaz zbog samovolje I neodgovornosti  u prethodnoj instituciji  u kojoj ste radili, može biti ključni dokaz u eventualnom postupku (pored svedoka, odnosno Vaših kolega koji bi eventualno posvedočili o tome da je sirio takve vesti o Vama, njima licno ili da  su culi da je tako govorio drugima  ) za dokazivanje klevete, jer Vi morate dokazati (da bi uspeli u postupku) da   su njegove tvrdnje netačne, odnosno da je Vas poslodavac iznosio ili pronosio nesto neistinito, a to je da ste  izbaceni sa prethodnog posla zbog toga šta je sve on naveo, dok ste Vi, kako navodite svoje volje napustili radno mesto.  Samo tako možete uspeti u postupku, ako ne možete da dokažete:

1.       Da je iznosio nešto o Vama što može škoditi Vašoj časti….

2.       Da je to sto je iznosio netčno

nema potrebe da ulazite u ovaj postupak I rasipate novac I energiju !

Posto je ovo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po privatnoj tužbi, morate istu podneti Sudu, a ista  mora imati sve potrebne elemente da ne bi  bila  odbacena zbog neurednosti, bez obzira da li se odlučite da  podnesete  privatnu tužbu  istražnom sudiji  ili konkretan dogadjaj  “iznesete” na glavni pretres, dakle sudiji koji donosi presudu.

Rok u kome morati podneti odgovarajuci akt iznosi 3 meseca od saznanja za krivično delo Ili učinioca.

Sto se tice negodovaja všeg šefa I njegovog nezadovoljstva, kao I “pretnji” da ce vratiti penzionisanu koleginicu, tu, naravno, nista ne mozete preduzeti, sve dok takvo ponašanje ne izadje iz ovira koji nisu zakonom zabranjeni.

Vas Pro Bono