Poštovani, ja sam iz Beograda i imam jedno pitanje za vas: da li je potrebna saglasnost roditelja overena u sudu, za vođenje deteta u Crnu Goru, ukoliko sa njim ide samo jedan roditelj? U pitanju je moja bivša supruga koja je sa mojim starijim sedmogodišnjim sinom sada na crnogorskom primorju, što znači da su prešli granicu bez problema, jer nisam ni pitan za saglasnost, niti sam je, shodno tome, dao. Srdačan pozdrav.

Poštovani,

Domaći propisi ne predviđaju obavezu postojanja saglasnosti za putovanje deteta.

Međutim, ukoliko granični službenici posumnjaju da dete putuje bez saglasnosti roditelja ili posumnjaju na druge problematične okolnosti, oni mogu tražiti dokaz o saglasnosti roditelja, odnosno izjavu overenu u opštini/sudu.

Prema tome, saglasnost roditelja nije obavezna, ali može biti potrebna ukoliko granični službenici procene da treba detaljnije proveriti okolnosti pod kojima dete putuje.

Naravno, ne može se isključiti mogućnost da određene države imaju propise koji izričito zahtevaju posedovanje saglasnosti pri prelasku njihovih granica. Crna Gora, prema našim saznanjima, nema takve propise.

Pozdrav,

Mladi Pro Bono