Ja bih zamolio da mi odgovorite na pitanje na koje mi je neophodan odgovor..pre par dana sam stigao iz dijaspore (S.) gde sam bio u posetu majci koja je (S.)/srpski drzavljanin i koja je osoba sa invaliditetom tj demencijom.Mene interesuje kako mogu da postanem njen staratelj i kome da se obratim.hvala unapred

Poštovani,

Ustanova starateljstva u Srbiji je predviđena Porodičnim zakonom i može se odnositi na punoletna lica koja nisu u stanju da brinu o svojim pravima i interesima i kojima je rešenjem suda u vanparničnom postupku oduzeta poslovna sposobnost a takođe postoji i privremeno starateljstvo, za lica koja nisu lišena poslovne sposobnosti.

S obzirom da Vaša majka poseduje i srpsko i š. državljanstvo, a član 15. Zakona o rešavanju sukoba zakona sa propisima drugih zemalja  “Sl. list SFRJ”, br. 43/82 i 72/82 – ispr., “Sl. list SRJ”, br. 46/96 i “Sl. glasnik RS”, br. 46/2006 – dr. zakon) kaže da je za stavljanje pod starateljstvo i prestanak starateljstva, kao i za odnose između staraoca i lica pod starateljstvom (štićenika), merodavno pravo države čiji je državljanin lice pod starateljstvom, možemo zaključiti da se Vi možete obratiti Gradskom centru za socijalni rad prema prebivalištu Vaše majke u Srbiji i tu dobiti neophodne informacije o postupku stavljanja pod starateljstvo i pokretanju vanparničnog postupka za oduzimanje poslovne sposobnosti.

Tumačenjem naših propisa, staratelj treba svakodnevno da vodi računa o štićeniku, da podnosi izveštaje Centru za socijalni rad a u postupku oduzimanja poslovne sposobnosti, lice se treba pregledati od strane zdravstvenih stručnjaka što znači da Vaša majka mora biti u Srbiji dok ovaj postupak traje. S obzirom da je osnovni zahtev kod starateljstva da štićenik i staratelj budu u zajednici gde će staratelj brinuti o štićeniku, morate odlučiti gde će Vaša majka biti i u skladu sa time pokrenuti postupak u Srbiji ili u Š., ukoliko je moguće to uraditi po švedskom zakonu, obzirom da Vi niste njihov državljanin. S tim u vezi, najbolje je da se obratite švedskim pravosudnim organima ili angažovati advokate koji se bave međunarodnim pravom.