Dobar dan, RodJena sam u dijaspori, izvinite greske. Tela sam znati koji su zakoni za naslestvo. Tetka mi je umerela, nema deca. Imala, jedan brat, dve pola sestre i jednu bratanicu. Nije ostavila testament. Tela sam znati kako ce biti deljen taj stan. One su pomagale tetku kako su mogle. Ja sam nju jako obozavala. Tesko mi je, bi htela da odkupim deo od tetkin brat i od bratanicu. Nismo jos dobili novosti od suda. Kako to ide ? Kako se to djeli ? Nisam nista nasla u tekstama da prisa o tome, i iskreno da vam kazem, ne razumem sve . Hvala vam za odgovor,

Poštovana,

Nasleđivanje zaostavštine reguliše Zakon o nasleđivanju (”Sl. glasnik RS”, br. 46/95, 101/2003 – odluka USRS i 6/2015).

Pravni osnov pozivanja na nasleđe u Vašem slučaju predstavlja zakonsko nasleđivanje do koga dolazi kada testamenta nema ili je on ništav, ako testamentom nije obuhvaćena celokupna imovina ili, ako testamentarni naslednik ne može ili neće da se primi nasleđa.

Na osnovu Zakona o nasleđivanju svi zakonski naslednici se grupišu u nasledne redove. Između  naslednih redova postoji princip isključivosti i sledoreda, tako da naslednici bližeg naslednog reda isključuju iz nasleđa naslednike daljeg naslednog reda (član 8).

S obzirom, da iz Vašeg pitanja proističe, da Vaša tetka nije imala potomaka niti bračnog druga, prema odredbama o nasleđivanju, pravo da je naslede imaju ostaviočevi roditelji i njihovi potomci iz drugog zakonskog naslednog reda (član 12). Ako ostaviočev roditelj ne može ili neće da nasledi, njegov deo na jednake delove nasleđuju njegova deca (braća i sestre ostavioca), njegovi unuci i praunuci i njegovi dalji potomci, po pravu predstavljanja koje je neograničeno (član 13).

Kod načela predstavljanja se mora voditi računa da li je reč o punorodnim pobočnim srodnicima( rođena braća i sestre) ili polurodnim pobočnim srodnicima( braća i sestre po ocu ili majci), jer rođena braća i sestre dobijaju nasledni deo oba roditelja, dok braća i sestre po ocu(majci) dobijaju samo deo zaostavštine koji bi pripao ocu (majci).

U vašem slučaju, brat vaše tetke jedini bi nasledio deo zaostavštine koji bi pripao roditelju preko koga ima punorodno krvno srodstvo sa Vašom tetkom. Dok bi polu sestre od Vaše tetke (Vaša majka i njena sestra) na jednake delove sa Vašim ujakom nasledile deo zaostavštine koji bi pripao roditelju preko koga imaju polurodno krvno srodstvo sa Vašom tetkom.