Poštovani, U braku sam x godine i sa suprugom imam jedno dete. Pre xxx ugovorom o poklonu dobio sam od svoje majke stan koji sam potom menjao za kuću. Kuća se sada vodi na moje ime i objašenjeno mi je da, u slučaju moje smrti, moja supruga i sin dobijaju po 50% imovine, a u slučaju razvoda kuća ostaje meni. Za vas imam 2 pitanja: 1) Ukoliko u slučaju moje smrti budemo imali npr. troje dece, kako se deli imovina? Da li supruga dobija 1/2, a deca po 1/6? 2) Želim da kuća bude u ravnopravnom vlasništvu supruge i mene, dakle po 1/2. Ovo želim zbog toga što smo, iako o tome nema pisanih tragova, deo stana koji sam dobio na poklon supruga i ja zajedno otplatili mojoj majci. Zanima me koji je najbolji način da osiguram suprugu. Da li to mogu izvesti ugovorom o poklonu (kod ovog slučaja mi je pomenut problem nužnog dela, koji treba da ostane ostalim naslednicima, u ovom slučaju sinu pa nisam siguran da li mogu da prepišem 1/2 kuće ili neki manji deo), ili pak mogu da napišem izjavu kojom supruzi priznajem ravnopravno vlasništvo nad kućom. Ako ovo drugo postoji, to mi deluje kao adekvatno rešenje, jer ne bismo morali da pravimo ponovo izmene u Katastru, a ja bih ispunio svoje moralne obaveze. Hvala Vam unapred na odgovorima. Srdačan pozdrav.

Poštovani,

  • Supruga i deca ostavioca pripadaju prvom naslednom redu i nasleđuju podjednake delove zaostavštine (u Vašem primeru: supruga i svako od troje dece bi nasledili po 1/ 4) – član 9 Zakona o nasleđivanju.
  • Možete izvesti ugovorom o poklonu, jedino što time, u slučaju Vaše smrti, ne bi smeo da se naruši nužni deo koji pripada naslednicima. Nužni deo predstavlja 1/ 2 onoga što im inače po Zakonu o nasleđivanju pripada (nužni deo u prethodnom primeru bi bio 1/ 8 od ukupne imovine). Dakle, poklonima i ostalim raspolaganjima (npr. testamentom) se ne sme razdeliti toliko da ne ostane za isplatu nužnog dela naslednicima. Možda bi Vam koristilo da pogledate Zakon o nasleđivanju, deo koji se tiče nužnog dela. (član 39 pa nadalje). Vaše odnose možete urediti i bračnim ugovorom, predviđenim članom 188 Porodičnog zakona, kojim „supružnici odnosno budući supružnici mogu svoje imovinske odnose na postojećoj ili budućoj imovini urediti ugovorom“ u obliku javnobeležnički potvrđene isprave (overene kod notara).

S željom za dugovečan i uspešan brak,

Mladi Pro Bono